Zomermaanden lastig voor het bedrijfsleven

De vakantie-uittocht in juli en augustus is niet goed voor het Nederlandse bedrijfsleven. Acht van de tien financieel directeuren in Nederland zegt dat hun bedrijf negatieve gevolgen ondervindt van de zomermaanden. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar in de financiële en administratieve sector.
 
Vooral vertraagde commerciële activiteiten en productiviteitsverlies zijn zaken waar de directeuren zich zorgen om maken. Ruim een derde van hen zegt dat tijdens de zomermaanden de commerciële activiteiten verminderen. Gevolgd door 20 procent van de directeuren die vreest voor een lagere productiviteit,  19 procent die zegt dat er door het vakantieverlof minder leiding wordt gegeven en ten slotte is 7 procent van mening de werknemers minder gemotiveerd zijn in deze periode. Maar 19 procent stelt dat ze geen last hebben van de zomermaanden.
 
Perfect om op te laden
Volgens Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland, is vakantie: “Het perfecte moment voor werknemers om op te laten. Uit ervaring weten wij dat werknemers die op tijd vakantie nemen, positiever zijn over hun werk en na hun vakantie positiever en productiever terugkeren.”
 
“Tijdens de zomermaanden schommelt echter bij veel bedrijven de bezetting door de vakanties ”, zegt hij verder, “niet alle bedrijven kunnen het zich veroorloven om tijdens de vakantie projecten en taken te laten liggen. Daarom doen bedrijven in die periode vaak een beroep op tijdelijke arbeidskrachten.” 

Zonder zorgen
Robert Half heeft vijf tips om de vakantietijd zonder zorgen door te komen:
 

  • Maak een teamplanning: met zo’n planning kunnen de taken onderling beter worden verdeeld en kan iedereen zijn werk tijdig inplannen.
  • Wees voorbereid: het is belangrijk om duidelijkheid te scheppen over verwachtingen en deadlines. Het is nodig een goede voorbereiding te treffen en duidelijke afspraken te maken om de extra werklast goed te verdelen.
  • Ondersteuning: door het aanstellen van tijdelijke arbeidskrachten kunnen dagelijkse werkzaamheden en dringende projecten worden opgepakt zonder dat de thuisblijvers overbelast raken.
  • Flexibiliteit: met wat extra flexibiliteit vlak voor de vakantie zullen de werknemers beter hun best doen om hun taken op tijd af te ronden.
  • Stimuleren: het is belangrijk om werknemers te stimuleren de vakantiedagen waar ze recht op hebben ook echt op te nemen.

Management en bedrijfskunde is een interessant gebied. Hoe motiveer je mensen, richt je processen in en houd je een vinger aan de pols? Scheidegger opleidingen kan je met een opleiding op het gebied van management en bedrijfskunde een voorsprong geven in dit boeiende vakgebied.
 
Bron: Managers online, Robert Half

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.