'CE-markering' en machineveiligheid: pure (juridische) noodzaak?

Bent u op de hoogte van de theorie en de belangrijkste juridische aspecten bij het samenstellen of het substantieel wijzigen van machines? Zo niet, kom dan naar de NEN-bijeenkomst op 15 mei 2013. “Een must voor iedereen die weinig tot geen kennis heeft van de Machinerichtlijn en de Arbeidsmiddelenrichtlijn, maar wel te maken heeft met het samenstellen van machines en bijbehorende elektrotechnische installaties.” aldus NEN.

Verantwoordelijkheid

De juridische verantwoordelijkheid voor een veilige machine ligt bij de fabrikant. Dat verandert echter wanneer de eindgebruiker de machine ombouwt, verandert, of uit meerdere machines een industriële installatie samenstelt. Bij een vaste gebouwgebonden industriële installatie komt deze verantwoordelijkheid, inclusief die voor de elektrische veiligheid, te liggen bij de eindgebruiker als werkgever. Dan hoeft er niet (altijd) CE-gemarkeerd te worden. Maar de los verhandelbare deelsystemen die in deze installatie worden toegepast, zouden weer wel CE-markeringsplichtig kunnen zijn, en van belang voor de voorgeschreven documentatie bij de eindinstallaties als geheel. De markering, de documentatie en de industriële veiligheid zelf zijn gebaseerd op tal van internationale normen, waaronder de bekende PL- en SIL-normen.

Praktische informatie

Wanneer: 15 mei 2013 van 13.30 tot 17.00 uur Waar: NEN-gebouw te Delft Spreker: Michael Gerrits, Advocaat Intellectuele Eigendom, Europese Productregelgeving & Aansprakelijkheidsrecht.

Bron: NEN

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.