Menu

Checklist veiligheidsschoenen volgens de NPR CEN ISO/TR 18690

Naast de bekende werkschoenen met stalen neuzen, zijn er nog veel meer veiligheidsschoenen. Deze bieden bijvoorbeeld bescherming tegen statische elektriciteit, zuren, hitte of juist lage temperaturen. Hiervoor is de praktijkrichtlijn NPR-CEN-ISO/TR 18690:2006 ontwikkeld.

De ‘praktijkrichtlijn veiligheids-, beschermings- en werkschoeisel (NPR-CEN-ISO/TR 18690:2006) is een praktische checklist waarmee je het benodigde beschermingsniveau kunt bepalen. Dit is natuurlijk afhankelijk van je werkzaamheden en de risico’s die daarbij komen kijken. De richtlijn is onder andere bedoeld voor producenten, werkgevers en gebruikers.

Beschermingsklassen

De normen voor veiligheidsschoenen zijn ingedeeld volgens bepaalde beschermingsklassen en de NPR-CEN-ISO/TR 18690:2006 heeft in een checklist deze verschillende klassen overzichtelijk gekoppeld aan de soort bescherming. Sommige van deze criteria kunnen variëren, afhankelijk van het soort schoeisel en materialen.

Codering

De praktijkrichtlijn maakt onderscheid in de verschillende materialen zoals leer of kunststof en in hoge en lage modellen. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over de symbolen waarmee extra voorzieningen worden aangeduid en bepaalde coderingen. Zo is het bijvoorbeeld in de bouw verplicht om schoenen te dragen voorzien van een zogenaamde S3-codering (overigens geldt voor laarzen die aan dezelfde eisen voldoen een S5-codering). Deze S3-codering betekent dat de schoen een veiligheidsschoen is voor beroepsdoeleinden die beschikt over:

 • Een speciale veiligheidsneus ter bescherming tegen vallende voorwerpen
 • Een gesloten hiel
 • Antistatische eigenschappen
 • Een energie-absorberende hak
 • Een waterdichte schacht
 • Een stalen tussenzool
 • Een geprofileerde loopzool.

Onderhoud

Ook geeft de NPR-CEN-ISO/TR 18690:2006 tips voor onderhoud en inzicht in de mate van slijtage. Zo dienen schoenen te worden vervangen als de volgende tekenen van slijtage zijn gevonden:
 • Scheuren en barsten mogen niet dieper zijn dan de helft van het materiaal (figuur 1a)
 • Ernstige slijtage van het bovenmateriaal, zeker als de veiligheidsschaal van de teen zichtbaar is (figuur 1b)
 • Vervormingen, brandgaten of gescheurde naden in de bovenzijde (figuur 1c)
 • Scheuren in de zool langer dan 10 mm en dieper dan 3 mm (figuur 1d)
 • Profiel in het buiggebied is minder dan 1,5 mm (figuur 1e)
 • Originele inlegzool (indien aanwezig) is duidelijk vervormd en geplet.

Verder is het aan te raden om regelmatig de binnenkant van de schoen te controleren op beschadiging om te voorkomen dat de stalen neus de voet of de tenen kan beschadigen (figuur 1f). Let er ook op dat het bevestigingssysteem (veters, oogjes, haakjes enzovoort) in goede staat verkeerd.

Bronnen: arbeidsveiligheid.net, de veiligheidsschoen en nen.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Voorlichtingsbijeenkomst NCOI

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.