Checklist veiligheidsschoenen volgens de NPR CEN ISO/TR 18690

Naast de bekende werkschoenen met stalen neuzen, zijn er nog veel meer veiligheidsschoenen. Deze bieden bijvoorbeeld bescherming tegen statische elektriciteit, zuren, hitte of juist lage temperaturen. Hiervoor is de praktijkrichtlijn NPR-CEN-ISO/TR 18690:2006 ontwikkeld.

De ‘praktijkrichtlijn veiligheids-, beschermings- en werkschoeisel (NPR-CEN-ISO/TR 18690:2006) is een praktische checklist waarmee je het benodigde beschermingsniveau kunt bepalen. Dit is natuurlijk afhankelijk van je werkzaamheden en de risico’s die daarbij komen kijken. De richtlijn is onder andere bedoeld voor producenten, werkgevers en gebruikers.

Beschermingsklassen

De normen voor veiligheidsschoenen zijn ingedeeld volgens bepaalde beschermingsklassen en de NPR-CEN-ISO/TR 18690:2006 heeft in een checklist deze verschillende klassen overzichtelijk gekoppeld aan de soort bescherming. Sommige van deze criteria kunnen variƫren, afhankelijk van het soort schoeisel en materialen.

Codering

De praktijkrichtlijn maakt onderscheid in de verschillende materialen zoals leer of kunststof en in hoge en lage modellen. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over de symbolen waarmee extra voorzieningen worden aangeduid en bepaalde coderingen. Zo is het bijvoorbeeld in de bouw verplicht om schoenen te dragen voorzien van een zogenaamde S3-codering (overigens geldt voor laarzen die aan dezelfde eisen voldoen een S5-codering). Deze S3-codering betekent dat de schoen een veiligheidsschoen is voor beroepsdoeleinden die beschikt over:

  • Een speciale veiligheidsneus ter bescherming tegen vallende voorwerpen
  • Een gesloten hiel
  • Antistatische eigenschappen
  • Een energie-absorberende hak
  • Een waterdichte schacht
  • Een stalen tussenzool
  • Een geprofileerde loopzool.

Onderhoud

Ook geeft de NPR-CEN-ISO/TR 18690:2006 tips voor onderhoud en inzicht in de mate van slijtage. Zo dienen schoenen te worden vervangen als de volgende tekenen van slijtage zijn gevonden:
  • Scheuren en barsten mogen niet dieper zijn dan de helft van het materiaal (figuur 1a)
  • Ernstige slijtage van het bovenmateriaal, zeker als de veiligheidsschaal van de teen zichtbaar is (figuur 1b)
  • Vervormingen, brandgaten of gescheurde naden in de bovenzijde (figuur 1c)
  • Scheuren in de zool langer dan 10 mm en dieper dan 3 mm (figuur 1d)
  • Profiel in het buiggebied is minder dan 1,5 mm (figuur 1e)
  • Originele inlegzool (indien aanwezig) is duidelijk vervormd en geplet.

Verder is het aan te raden om regelmatig de binnenkant van de schoen te controleren op beschadiging om te voorkomen dat de stalen neus de voet of de tenen kan beschadigen (figuur 1f). Let er ook op dat het bevestigingssysteem (veters, oogjes, haakjes enzovoort) in goede staat verkeerd.

Bronnen: arbeidsveiligheid.net, de veiligheidsschoen en nen.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carriĆØreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.