Chloorhoudende koudemiddelen uit opleiding KTC

Om de ozonlaag te beschermen, worden chloorhoudende koudemiddelen, CFK’s en HCFK’s, uitgefaseerd. Er mogen in nieuwe koel-, vries- en klimaatregelinginstallaties dan ook geen chloorhoudende koudemiddelen meer gebruikt worden. Om die reden is het uit onze opleiding Koeltechnische installaties ontwerpen (KTC) gehaald.

Sinds 1 januari 2010 is het verboden om bestaande installaties bij te vullen met nieuwe R22 koudemiddelen (HCFK’s). Tot 2015 mogen installaties nog wel worden bijgevuld met gerecyclede R22. Na 1 januari 2015 mag ook gerecyclede R22, of een met R22 gemengd koudemiddel (waaronder de series van R401, R402, R403, R408 en R409), niet meer gebruikt worden. De Europese verordening (2037/2000) die deze afbouw regelt, is omgezet in het Warenwetbesluit Wms 2003. Het verbod op R22 is de laatste stap in de totale uitfasering.

Wijziging in de opleiding Koeltechniek

Omdat er in nieuwe installaties geen chloorhoudende koudemiddelen meer gebruikt mogen worden is dit onderwerp voor ontwerpers niet langer relevant. Om die reden is het uit onze opleiding KTC  gehaald. Monteurs kunnen er echter nog steeds mee te maken krijgen. Daarom blijft de opleiding Basisopleiding koeltechniek (KTA) voorlopig ongewijzigd.    

Kijk voor meer informatie over (H)CFK’s en wet- en regelgeving op dit gebied op de overheidssite InfoMil.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant