Menu

Chloorhoudende koudemiddelen uit opleiding KTC

Om de ozonlaag te beschermen, worden chloorhoudende koudemiddelen, CFK’s en HCFK’s, uitgefaseerd. Er mogen in nieuwe koel-, vries- en klimaatregelinginstallaties dan ook geen chloorhoudende koudemiddelen meer gebruikt worden. Om die reden is het uit onze opleiding Koeltechnische installaties ontwerpen (KTC) gehaald.

Sinds 1 januari 2010 is het verboden om bestaande installaties bij te vullen met nieuwe R22 koudemiddelen (HCFK’s). Tot 2015 mogen installaties nog wel worden bijgevuld met gerecyclede R22. Na 1 januari 2015 mag ook gerecyclede R22, of een met R22 gemengd koudemiddel (waaronder de series van R401, R402, R403, R408 en R409), niet meer gebruikt worden. De Europese verordening (2037/2000) die deze afbouw regelt, is omgezet in het Warenwetbesluit Wms 2003. Het verbod op R22 is de laatste stap in de totale uitfasering.

Wijziging in de opleiding Koeltechniek

Omdat er in nieuwe installaties geen chloorhoudende koudemiddelen meer gebruikt mogen worden is dit onderwerp voor ontwerpers niet langer relevant. Om die reden is het uit onze opleiding KTC  gehaald. Monteurs kunnen er echter nog steeds mee te maken krijgen. Daarom blijft de opleiding Basisopleiding koeltechniek (KTA) voorlopig ongewijzigd.    

Kijk voor meer informatie over (H)CFK’s en wet- en regelgeving op dit gebied op de overheidssite InfoMil.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.