Menu

Database met erkende interventies voor sporten en bewegen in de buurt

Lokale professionals, vrijwilligers en anderen die zich bezighouden met initiatieven voor sporten en bewegen in de buurt, hebben sinds kort een database tot hun beschikking waar zij ideeën kunnen opdoen en inzicht krijgen in de kwaliteit van deze initiatieven. Die zijn binnen het programma Effectief Actief geïnventariseerd en tegen het licht gehouden.
 
Het kabinet investeert met het programma Sport en Bewegen in de Buurt in meer mogelijkheden om in de buurt te sporten en bewegen. Hiervoor bestaan veel goede private en publieke initiatieven, maar er was geen duidelijk overzicht van dit aanbod en de kwaliteit ervan. Het NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen) zette daarom het programma Effectief Actief op met als doel ‘de kwaliteit van het aanbod van sport- en bewegingsinterventies verbeteren en de lokale inzet ervan stimuleren’.
 
Kennis uitwisselen
NISB zette het programma op in samenwerking met onder andere het Mulier Instituut, TNO, NIVEL en Centrum Gezond Leven (CGL). De belangrijkste activiteiten van het programma zijn sport- en bewegingsinterventies verzamelen, beoordelen, verbeteren en verspreiden.
 
Het programma heeft een beoordelings- en erkenningssysteem met drie criteria:

  1. Goed beschreven
  2. Goed onderbouwd
  3. Effectief

Als een interventie minimaal aan het eerste criterium voldoet, is hij opgenomen in de ‘Interventiedatabase Gezond en Actief Leven’. Dat zijn er nu ongeveer tweehonderd. Lokale professionals, vrijwilligers en beleidsmakers kunnen met de beschrijvingen in deze database hun kennis uitwisselen.
 
Kwaliteitsverbetering
Volgens NIVEL is er nu duidelijk meer aandacht voor kwaliteitsverbetering van sport- en bewegingsinterventies en ook voor de competenties van de lokale uitvoerders. Ook kan dit beter worden gemonitord en geëvalueerd.
 
Er is nog wel werk aan de winkel. Zo staan de meeste interventies in de Effectief Actief-database nog op het niveau ‘goed beschreven’ en staat er nog weinig in over de effectiviteit en de praktische inzetbaarheid. Volgens NIVEL is er dus nog aandacht nodig voor ‘daadwerkelijke verbeteringen in de lokale praktijk’. Ook moet de database meer landelijke bekendheid krijgen.
 
Bent u buurtsportcoach of wilt u dat worden? Of houdt u zich als professional of vrijwilliger bezig met sport- of bewegingscoach, -trainer of -begeleider? Dan zijn de HBO-opleidingen Sportstimulering, Sport en Bewegingseducatie en Sport, Bewegen en Gezondheid van NCOI Opleidingen zeker interessant voor u.
 
Bron: nivel

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Vraag de nieuwe studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de studiegids 2019-2020 aan of bekijk het vernieuwde aanbod op onze website.

Laatste mogelijkheid: bespaar tot € 10.000,- op een Bacheloropleiding

De overheid stopt per 1 september met de regeling vraagfinanciering, waarmee u voordelig een opleiding kunt volgen in de zorg, techniek of IT. Bent u werkzaam in een van deze sectoren en wilt u zich verder ontwikkelen? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Profiteer dan nog snel van deze voucherregeling en schrijf u voor 17 augustus in voor een van de geselecteerde HBO Bacheloropleidingen of HBO-programma’s. Zo kunt u maximaal tot € 10.000,- besparen op een volledige opleiding.

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.