Database met erkende interventies voor sporten en bewegen in de buurt

Lokale professionals, vrijwilligers en anderen die zich bezighouden met initiatieven voor sporten en bewegen in de buurt, hebben sinds kort een database tot hun beschikking waar zij ideeën kunnen opdoen en inzicht krijgen in de kwaliteit van deze initiatieven. Die zijn binnen het programma Effectief Actief geïnventariseerd en tegen het licht gehouden.
 
Het kabinet investeert met het programma Sport en Bewegen in de Buurt in meer mogelijkheden om in de buurt te sporten en bewegen. Hiervoor bestaan veel goede private en publieke initiatieven, maar er was geen duidelijk overzicht van dit aanbod en de kwaliteit ervan. Het NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen) zette daarom het programma Effectief Actief op met als doel ‘de kwaliteit van het aanbod van sport- en bewegingsinterventies verbeteren en de lokale inzet ervan stimuleren’.
 
Kennis uitwisselen
NISB zette het programma op in samenwerking met onder andere het Mulier Instituut, TNO, NIVEL en Centrum Gezond Leven (CGL). De belangrijkste activiteiten van het programma zijn sport- en bewegingsinterventies verzamelen, beoordelen, verbeteren en verspreiden.
 
Het programma heeft een beoordelings- en erkenningssysteem met drie criteria:

  1. Goed beschreven
  2. Goed onderbouwd
  3. Effectief

Als een interventie minimaal aan het eerste criterium voldoet, is hij opgenomen in de ‘Interventiedatabase Gezond en Actief Leven’. Dat zijn er nu ongeveer tweehonderd. Lokale professionals, vrijwilligers en beleidsmakers kunnen met de beschrijvingen in deze database hun kennis uitwisselen.
 
Kwaliteitsverbetering
Volgens NIVEL is er nu duidelijk meer aandacht voor kwaliteitsverbetering van sport- en bewegingsinterventies en ook voor de competenties van de lokale uitvoerders. Ook kan dit beter worden gemonitord en geëvalueerd.
 
Er is nog wel werk aan de winkel. Zo staan de meeste interventies in de Effectief Actief-database nog op het niveau ‘goed beschreven’ en staat er nog weinig in over de effectiviteit en de praktische inzetbaarheid. Volgens NIVEL is er dus nog aandacht nodig voor ‘daadwerkelijke verbeteringen in de lokale praktijk’. Ook moet de database meer landelijke bekendheid krijgen.
 
Bent u buurtsportcoach of wilt u dat worden? Of houdt u zich als professional of vrijwilliger bezig met sport- of bewegingscoach, -trainer of -begeleider? Dan zijn de HBO-opleidingen Sportstimulering, Sport en Bewegingseducatie en Sport, Bewegen en Gezondheid van NCOI Opleidingen zeker interessant voor u.
 
Bron: nivel

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.