Menu

Database met erkende interventies voor sporten en bewegen in de buurt

Lokale professionals, vrijwilligers en anderen die zich bezighouden met initiatieven voor sporten en bewegen in de buurt, hebben sinds kort een database tot hun beschikking waar zij ideeën kunnen opdoen en inzicht krijgen in de kwaliteit van deze initiatieven. Die zijn binnen het programma Effectief Actief geïnventariseerd en tegen het licht gehouden.
 
Het kabinet investeert met het programma Sport en Bewegen in de Buurt in meer mogelijkheden om in de buurt te sporten en bewegen. Hiervoor bestaan veel goede private en publieke initiatieven, maar er was geen duidelijk overzicht van dit aanbod en de kwaliteit ervan. Het NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen) zette daarom het programma Effectief Actief op met als doel ‘de kwaliteit van het aanbod van sport- en bewegingsinterventies verbeteren en de lokale inzet ervan stimuleren’.
 
Kennis uitwisselen
NISB zette het programma op in samenwerking met onder andere het Mulier Instituut, TNO, NIVEL en Centrum Gezond Leven (CGL). De belangrijkste activiteiten van het programma zijn sport- en bewegingsinterventies verzamelen, beoordelen, verbeteren en verspreiden.
 
Het programma heeft een beoordelings- en erkenningssysteem met drie criteria:

  1. Goed beschreven
  2. Goed onderbouwd
  3. Effectief

Als een interventie minimaal aan het eerste criterium voldoet, is hij opgenomen in de ‘Interventiedatabase Gezond en Actief Leven’. Dat zijn er nu ongeveer tweehonderd. Lokale professionals, vrijwilligers en beleidsmakers kunnen met de beschrijvingen in deze database hun kennis uitwisselen.
 
Kwaliteitsverbetering
Volgens NIVEL is er nu duidelijk meer aandacht voor kwaliteitsverbetering van sport- en bewegingsinterventies en ook voor de competenties van de lokale uitvoerders. Ook kan dit beter worden gemonitord en geëvalueerd.
 
Er is nog wel werk aan de winkel. Zo staan de meeste interventies in de Effectief Actief-database nog op het niveau ‘goed beschreven’ en staat er nog weinig in over de effectiviteit en de praktische inzetbaarheid. Volgens NIVEL is er dus nog aandacht nodig voor ‘daadwerkelijke verbeteringen in de lokale praktijk’. Ook moet de database meer landelijke bekendheid krijgen.
 
Bent u buurtsportcoach of wilt u dat worden? Of houdt u zich als professional of vrijwilliger bezig met sport- of bewegingscoach, -trainer of -begeleider? Dan zijn de HBO-opleidingen Sportstimulering, Sport en Bewegingseducatie en Sport, Bewegen en Gezondheid van NCOI Opleidingen zeker interessant voor u.
 
Bron: nivel

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.