Menu

De Nieuwe Aanbestedingswet 2013 (ARW)

De regelgeving op het gebied van aanbesteden voor overheden is na een lange tijd van voorbereiding opgenomen in een nieuwe wetgeving. De diversiteit aan veelal 'eigen' eisen en regels kan hiermee, zowel boven als onder de Europese drempelwaarden, worden teruggebracht in omvang en naar overzichtelijke, voor alle aanbestedende diensten zelfs verplicht te hanteren, procedures. Als het organiseren en uitvoeren van aanbestedingen tot je taak behoort dan is het van belang om snel kennis te nemen van de nieuwe wet- en regelgeving.

Aanbestedingsbesluit

In de opleiding Aanbestedingswet 2013 van NCOI Techniek worden aan de hand van overzichtelijke lesstof en het ARW-2013 de mogelijkheden, en ook verplichtingen, van de diverse aanbestedingsprocedures toegelicht. De in het Aanbestedingsbesluit als 'een verplicht richtsnoer' opgenomen ‘Gids Proportionaliteit’ wordt ook besproken. Aan de hand van voorbeelden worden problemen uit de dagelijkse praktijk toegelicht en uiteraard komen daarbij ook de volgende,  soms als 'lastig' ervaren, onderwerpen aan bod:

 • gunnen 'uit de hand' of meervoudig onderhands;
 • gunnen op basis van EMVI;
 • voorschrijven van producten en 'of gelijkwaardig';
 • technische specificaties;
 • herstellen van 'kleine gebreken';
 • verplichte en facultatieve uitsluitingsgronden;
 • abnormaal lage inschrijvingen;
 • strategisch en manipulatief inschrijven;
 • overeenkomsten met open posten;
 • Tenderned en De Aanbestedingskalender;
 • het kort geding;
 • etc.

Na afloop van de opleiding nieuwe Aanbestedingswet 2013 heb je als deelnemer kennis genomen van de stand van zaken van de huidige regelgeving op het gebied van overheidsaanbestedingen op het gebied van Werken, Leveringen en Diensten én hoe aanbestedingsprocedures gevolgd dienen te worden.

Eén van de docenten voor deze opleiding is Rende Petersen van Petersen Civiele techniek uit Tiel:

"Door de nieuwe Aanbestedingswet en Aanbestedingsbesluit is er veel duidelijkheid en meer eenduidigheid gekomen in hoe Werken, Leveringen en Diensten op de markt gebracht moeten worden, dat is weer een hele vooruitgang. Het aanbesteden is er echter voorlopig nog niet direct gemakkelijker op geworden, het blijft een specifieke vaardigheid die je er niet 'zomaar even bij doet'. Naast ervaring blijft actuele kennis noodzakelijk om problemen en kostbare geschillen te voorkomen." Verdere professionalisering van de aanbestedingspraktijk vraagt om goede ondersteuning daartoe kan de  cursus nieuwe aanbestedingswet 2013 op meerdere locaties in het land gevolgd worden en is het ook mogelijk om deze opleiding op maat op je eigen werklocatie te laten uitvoeren. De investering in tijd en geld zal zich dan ook zeker snel terugverdienen.

Lees meer over de opleiding Nieuwe aanbestedingswet 2013    

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Voorlichtingsbijeenkomst NCOI

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.