De focus tijdens het grote ATEX congres is op toezichtbeleid

Het grote ATEX congres, dat op 25 april 2013 plaatsvindt in Den Bosch, heeft dit jaar een focus op het aangescherpt toezichtbeleid als het gaat om industriële explosieveiligheid. Het congres richt zich op professionals die verantwoordelijk zijn voor werkprocessen in een explosiegevaarlijke omgeving. Op donderdag 25 april 2013 organiseert Reed Business Opleidingen voor de vijfde keer ‘Het grote ATEX congres’.

Dit jaar is de focus het aangescherpte toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving op het gebied van explosieveiligheid. De laatste tijd wordt er steeds meer geïnspecteerd volgens onverwacht bezoek. Bij een bezoek van de Inspectie SZW is het niet voldoende als een bedrijf alleen maar zegt dat de kans klein is dat iets misgaat. Alle beoordelingen moeten in een explosieveiligheidsdocument (EVD) worden vastgelegd en onderbouwd. Topsprekers vanuit de Inspectie SZW, DEKRA, brancheverenigingen en de grotere industriële bedrijven zullen op dit thema hun visie geven. Voorts wordt een variëteit van sessies gepresenteerd op het gebied van wet- en regelgeving, zonering, het explosieveiligheidsdocument (EVD) en statische elektriciteit. Ook ontbreekt het niet aan praktische voorbeelden van maatregelen om de explosieveiligheid in bedrijven te vergroten. Zo zal Gasunie hierover een ‘best practice’ laten zien. Een nieuw element van het congres is een levensechte explosie, gedemonstreerd door ExElect van DSM.

Zonering

Een belangrijk onderdeel van het EVD is de zonering. Nadat op basis van een risicoanalyse is vastgesteld dat er daadwerkelijk sprake is van explosiegevaar, zijn bedrijven verplicht om de arbeidsplaatsen in gevarenzones in te delen. Er zijn drie verschillende zones, voor zowel gas als stof. Voor gas worden de zones ingedeeld in de zones 0, 1 en 2 en voor stof in de zones 20, 21 en 22. Zone 0 en 20 zijn de gevaarlijkste gebieden. Zone 0 is een plaats waar een explosieve atmosfeer, bestaande uit een mengsel van brandbare stoffen in de vorm van gas, damp of nevel met lucht voortdurend, gedurende lange perioden of herhaaldelijk aanwezig is. In uren uitgedrukt is dit meer dan 1000 uur per jaar.

Zone 0 opsporen

Senior specialist Major Hazard Control Inspectie SZW Otto Wientjes laat tijdens het congres zien hoe bedrijven zelf Zone 0-gebieden kunnen opsporen, die vaak beperkt in omvang en soms moeilijk te vinden zijn. “Zone 0 gebieden hebben het meeste risico in zich. Dat kan een put zijn of een stukje leiding. Het zijn, geografisch gezien, beperkte gebieden die moeilijk op een gevarenzonetekening zijn onder te brengen, maar ze hebben een zeer hoog explosierisico.”

Inschrijving

Het Grote ATEX congres vindt plaats op donderdag 25 april 2013 in Congrescentrum 1931 in Den Bosch. De deelnameprijs is 299 euro p.p. (excl. btw.). Komt u samen met een collega? Dan ontvangt u ieder 50 euro collega-korting. Klik hier en meld u nu aan!

Bron: Jos Verleg, Bulkgids  

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.