De meerwaarde van het verplicht stellen van het IECEx 05 persoonscertificaat

Bij werkzaamheden waar gassen, vloeistoffen en droge stoffen bij te pas komen, kunnen explosieve atmosferen ontstaan. Door volgens de ATEX-richtlijnen te werken, worden explosierisico’s geminimaliseerd. “Opdrachtgevers stellen steeds zwaardere eisen aan functionarissen die bepaalde werkzaamheden uitvoeren.”

“In Nederland zien we op dit moment dat fabrikanten, ontwerp- en ingenieursbureaus hun mensen verplichten om het IECEx 05 personencertificaat te behalen”, vertelt Salesmanager Paul van der Sneppen, Reed Business Opleidingen. Voorheen werd dit geëist door buitenlandse opdrachtgevers. Voor bedrijven die op de nationale markt opereren, waren die eisen veel milder. Maar dat is veranderd.

IECEx 05 persoonscertificaat

Van der Sneppen “In tegenstelling tot eerder wordt voortaan op internationaal niveau nagedacht over de eisen die gesteld worden aan functionarissen die bepaalde werkzaamheden uitvoeren.” Nu IECEx ook in Nederland beschikbaar is, wordt er niet alleen getraind, maar werkgevers én opdrachtgevers eisen ook steeds dwingender dat het geleerde aangetoond wordt door middel van het IECEx 05 persoonscertificaat. “Was het tot voor kort nog mogelijk om op basis van een soort ‘onderbuikgevoel’ trainingen te verzorgen op dit gebied, met het IECEx-systeem is dit voortaan uitgesloten.”

Discussieer mee

Ondanks de vele voordelen van het IECEx 05 persoonscertificaat is niet iedereen hier voorstander van. Op dit moment is op de LinkedIN group ATEX informatie- en discussieplatform van Reed Business Opleidingen een discussie hierover gaande. We zijn heel benieuwd naar uw ervaringen en mening. Moet het IECEx 05 persoonscertificaat ook Nederland verplicht gesteld worden of niet? 

Meer informatie over het persoonsgebonden certificaat vindt u op het betreffende artikel op atexopleiding.nl. Meer informatie over het persoonsgebonden certificaat vindt u op het betreffende artikel op atexopleiding.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.