Menu

Efficiënt leren bij Reed Business Opleidingen

Onderzoek wijst uit dat veelgebruikte methoden zoals het onderstrepen van belangrijke passages of een tekst 2 keer lezen inefficiënt is. Maar wat is dan wel een effectieve manier om kennis op te slaan en in de praktijk te brengen?

Een groep Amerikaanse onderzoekers van verschillende universiteiten onderzocht en evalueerde de effectiviteit van de 10 meest gebruikte leertechnieken en publiceerde de resultaten in de Association for Psychological Science. Hierin kwam naar voren dat de leertechnieken die wij het meest toepassen het minst effectief  blijken te zijn.

Efficient leren

Maar hoe kunt u dan wel efficiënt leren? De onderzoekers concluderen dat mensen veel beter informatie onthouden wanneer ze stukken tekst lezen met ruime intervallen daartussen. Ook door geregeld te pauzeren tijdens het lezen, zou de leerstof het beste beklijven. Dus alles op het allerlaatste moment in één lange marathonsessie erin stampen, lijkt wel te werken – menigeen heeft op die manier een examen gehaald - maar het geleerde wordt hel snel weer vergeten. Hoe langer u informatie wilt onthouden, hoe langer u dient te pauzeren tijdens het studeren, menen de onderzoekers.

Tussentijds toetsen

Daarnaast is het verstandig om regelmatig te ingestudeerde materie te toetsen. Op die manier worden de hersenen gestimuleerd om de opgeslagen informatie ‘op te graven’ waardoor die ook daadwerkelijk wordt onthouden. Dat werkt zelfs beter dan ‘mapping’, concludeerde een andere groep Amerikaanse onderzoekers in het magazine Science. Mapping is een nieuw leerconcept waarbij de student de inhoud van de stof tijdens het leren schematisch weergeeft. Robert-Jan Simons, hoogleraar didactiek in digitale context aan de Universiteit Utrecht, beaamt de effectiviteit van tussentijds toetsen, maar heeft hiervoor wel een eenvoudiger verklaring: “Tussentijds toetsen stuurt het leerproces. Het legt bloot welke kennis je nog niet beheerst.” Ook Paul van den Broek, hoogleraar cognitieve en neurobiologische achtergronden van leren en doceren in Leiden, is opgetogen met de studie in Science. Hij is al langer voorstander van het toetsmoment als leermoment: “Uit deze publicatie blijkt dat een toets niet alleen nuttig is om studenten bij de les te houden, maar ook om het leren te bevorderen.”

Opleidingsconcept Reed Business Opleidingen

Reed Business Opleidingen maakt leren toegankelijk door de leermiddelen af te stemmen op wat studenten nodig hebben. Naast klassikale bijeenkomsten zetten we blended learning en e-learning in zodat u maximaal rendement uit de opgedane kennis haalt. We zijn ervan overtuigd dat opleiden pas effectief is als de eigen beroepspraktijk het uitgangspunt is. Waar loopt u in uw werk tegenaan? Wat zijn uw persoonlijke leervragen? Waarin wilt u uzelf verder ontwikkelen? En hoe past dit bij de organisatiedoelstellingen? De antwoorden op deze vragen vertalen we naar kennis, inzichten en vaardigheden. Tijdens het ontwikkelproces staat telkens de toepasbaarheid in de praktijk centraal. Dit principe hanteren we zowel bij de ontwikkeling als de uitvoering van de opleiding. Schematisch ziet het er als volgt uit:

 Opleidingsconcept

De uitgangspunten van onze opleidingen op een rij:

  • Praktijkgericht: uw beroepspraktijk is vertrekpunt én eindstation.
  • Persoonlijk: u werkt vanuit persoonlijke en relevante leerdoelen.
  • Professioneel: wat u leert is toepasbaar in een breder professioneel perspectief.
  • Prestatiegericht: de opleidingen zijn effectiever en leveren dus een directe bijdrage aan uw prestatie.

Bronnen: Nrc.nl, Sync.nl en Reedbusinessopleidingen.nl.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.