Europa wil gas maken uit elektriciteit

11 Europese bedrijven hebben het North Sea Power to Gas Platform opgericht voor de ontwikkeling van ‘Power-to-Gas’ (P2G). P2G is het concept waarbij overschotten aan elektriciteit uit duurzame energiebronnen omgezet worden in gassen. In Europa wordt steeds meer elektriciteit uit duurzame energiebronnen geproduceerd. Omdat zon- en windenergie fluctueert is het een uitdaging om de productie en -vraag op elkaar af te stemmen. In onder andere Duitsland kunnen de openbare elektriciteitsnetten de hoeveelheid natuurstroom bijvoorbeeld al niet meer aan. Opslaan in accu's is mogelijk, maar heeft ook veel beperkingen. Hier biedt P2G de oplossing: wanneer het elektriciteitsaanbod uit duurzame bronnen groter is dan de netcapaciteit of de vraag, kunnen deze overschotten omgezet worden in gassen.

Energie-innovatie

Omdat deze gassen gebruikt kunnen worden voor diverse doeleinden zoals verwarming van gebouwen, transport en waterstof voor de chemische industrie, is de potentiële waarde van P2G aanzienlijk. Bovendien wordt op deze manier aardgas bespaard. “De oprichting van het North Sea Power to Gas Platform is een belangrijke stap in de overgang naar een duurzaam energiesysteem.” Aldus Lukas Grond, P2G-specialist van DNV KEMA en secretaris van het Platform in het gezamenlijk persbericht van het North Sea Power to Gas Platform. “Het verheugt me dat deze groep bekende bedrijven de krachten heeft gebundeld om deze technologie verder naar de mondiale energiemarkt te brengen.”

Energieopwekking in de Noordzee

P2G is juist interessant voor het Noordzeegebied omdat de on- en offshore aardgasinfrastructuur in dit gebied goed ontwikkeld is. Daarnaast kan de elektriciteitsopwekkingscapaciteit van de verschillende windparken in de Noordzee bij elkaar oplopen tot 100 GW in het jaar 2030, terwijl de geïnstalleerde zonnepanelencapaciteit in de landen rond de Noordzee naar verwachting zal toenemen van 35 GW in 2012 tot bijna 60 GW in 2020. “P2G maakt de toename van het duurzame energie-aandeel in de totale energiemix mogelijk, waardoor het een belangrijk onderwerp is voor de realisatie van een CO2-neutrale gasvoorziening in 2050.”

North Sea Power to Gas Platform

Het North Sea Power to Gas Platform is gericht op de verdere ontwikkeling van het concept van P2G in de landen rondom de Noordzee. Het platform is een initiatief van energiekennisbedrijf DNV KEMA en omvat Fluxys België en Hydrogenics (België); Energinet.dk en Maersk Oil (Denemarken); Alliander, Gasunie en TenneT (Nederland); ITM Power en National Grid (Verenigd Koninkrijk) en Open Grid Europe (Duitsland). Kijk voor meer informatie over het Platform op de website www.northseapowertogas.com.

Bron: DNV KEMA

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.