Even zonder werk? Zo staat u sterker in de arbeidsmarkt

Verveling, geldzorgen, een gevoel van nutteloosheid. Werkloos thuiszitten is geen pretje. Mensen die werken zijn over het algemeen gelukkiger dan mensen die niet werken. Terug naar de arbeidsmarkt? Een gerichte opleiding en een inwerktraject verlagen de drempel om weer aan de slag te gaan.
 
Mensen die lang werkloos zijn of mensen die een beperking hebben, komen steeds lastiger weer aan het werk. Ronald van der Meer, manager uitvoeringsondersteuning van UWV: “Dat heeft vooral te maken met zelfvertrouwen. Thuiszitten knaagt aan mensen. Werken is belangrijker dan het krijgen van een uitkering. Werk biedt structuur, contact met mensen en geeft voldoening.”
 
Betere kansen op de arbeidsmarkt
Het is altijd slim uzelf te blijven ontwikkelen en uw kennis up-to-date te houden. Van der Meer: “Als u geen baan heeft, maar u blijft toch studeren, dan blijft u in beweging. Het vergroot uw marktwaarde en uw kansen op de arbeidsmarkt. Ook als u wel een baan heeft, is het belangrijk dat u zich blijft ontwikkelen. Dan staat u sterker wanneer u onverwachts van baan moet wisselen. En het is makkelijker te groeien naar nieuwe en hogere functies binnen of buiten uw organisatie.”
 
Erkend MBO-diploma
Een leerwerktraject met baangarantie is een goede optie om als werkloze weer aan het werk te komen. U doet dan de benodigde kennis op en leert tegelijkertijd uw toekomstige werkomgeving kennen. UWV besloot onlangs zo’n leerwerktraject in te zetten bij de zoektocht naar nieuwe klantadviseurs. NCOI Opleidingen ontwikkelde daarvoor twee opleidingsprogramma’s. Deze leiden tot een erkend diploma op MBO 3- of MBO 4-niveau, met doorstroommogelijkheden naar een HBO-opleiding. De deelnemers hebben UWV als leerwerkbedrijf en blijven na hun opleiding bij UWV werken.
 
“Van thuiszitten word je knettergek”
Remco Ockeloen deed mee aan het leerwerktraject van NCOI Opleidingen en UWV. Hij kwam namelijk twee jaar geleden na een reorganisatie thuis te zitten. “Thuiszitten kan even fijn zijn. Je hebt dan immers de tijd aan jezelf. Maar op den duur word je er knettergek van”, meent Remco. Hij ging op zoek naar een uitweg. Via het leerwerktraject haalde hij zijn MBO-diploma klantadviseur. Remco werkt nu als klantadviseur bij UWV: “Werken is 1000% beter dan thuiszitten.”
 
Lees het hele artikel in ons magazine Leven lang leren
In ons magazine Leven lang leren staan meer artikelen over leren en voorbeelden van bedrijven die een opleiding of maatwerktraject volgden via NCOI Opleidingen. U ontdekt daarin ook hoe andere professionals hun medewerkers enthousiasmeren voor een leven lang leren. Het magazine is gericht op HR-professionals, maar biedt zeker ook inspiratie als u geen HR-functie heeft.

Bekijk de huidige editie van het magazine Leven lang leren
Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.