Functietitels minder belangrijk voor toekomstig leiderschap

Organisaties worden steeds platter en hierdoor worden de huidige functietitels in de toekomst misschien wel steeds minder belangrijk. Waar bedrijven leiderschap nu nog definiëren op functie of rol, wordt er ook steeds meer gekeken naar de invloed die iemand heeft in de organisatie. Dat stelt Top Employers Institute, een organisatie die zich bezighoudt met het certificeren van excellente werkcondities, in een onderzoek naar leiderschapsontwikkeling. 600 organisaties in 99 landen zijn hierbij betrokken geweest.
 
Plattere organisaties in opkomst
Nu binnen organisaties de hiërarchie steeds platter wordt, verandert ook de organisatiecultuur. Er wordt steeds meer gekeken naar een betere manier om talent aan te trekken, te behouden en te ontwikkelen. Leiderschap moet hier de ruimte krijgen om te ontwikkelen op basis van invloed en functioneren en niet meer op basis van rol of functie. Iedereen moet namelijk de kans krijgen om leiderschap te ontwikkelen, bijvoorbeeld door middel van relevante opleidingen en coaching. Zo kunnen organisaties een gevarieerdere pool opbouwen met medewerkers die beschikken over leiderschapskwaliteiten. Het onderzoek van Top Employers Institute toont aan dat 69% van de organisaties hier al mee bezig is.
 
Leiderschap ligt bij de werknemer zelf
Toch leggen organisaties ook steeds meer verantwoordelijkheid voor persoonlijke en loopbaanontwikkeling bij de werknemer zelf. Werknemers die toekomstige leiders willen zijn, mogen steeds meer het heft in eigen handen nemen. Zowel op persoonlijk als carrièrevlak. Ze stappen uit hun ‘comfort zone’ door uitdagende projecten aan te pakken waarbij ze in een andere rol moeten stappen. Deze vorm van zelfontwikkeling zorgt ervoor dat er steeds meer groei komt in de persoonlijke ontwikkeling en een werknemer misschien sneller in de rol van toekomstig leiderschap kan staan.
 
Leiderschapsontwikkeling
Heeft u momenteel een leidinggevende functie of heeft u de ambitie om te werken aan uw persoonlijke ontwikkeling op het gebied van leidinggeven? Bekijk ons aanbod opleidingen en trainingen op het gebied van Management en Leidinggeven.
 
Bron: PW de Gids
Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.