Gáán voor die baan in de procesindustrie!

Goed nieuws voor vakspecialisten die werkzaam (willen) zijn in de procesindustrie: na jaren van krimp trekt de werkgelegenheid in deze sector weer helemaal aan. Voor de komende jaren wordt zelfs zo veel groei verwacht dat de breed opgezette procesindustrie, die naast de textiel- en papierindustrie bijvoorbeeld ook bestaat uit de chemische en de farmaceutische industrie, waarschijnlijk te maken krijgt met een tekort aan goed opgeleide mensen. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV in zijn meest recente sectoranalyse. Hét moment dus om de horizon te verleggen.

De andere kant van de medaille

Een paar jaar geleden zag het plaatje er nog heel anders uit. De procesindustrie, goed voor een derde van de totale werkgelegenheid binnen de branche, kwam tussen 2007 en 2012 in een diep dal terecht. In die vijf jaar is het aantal vacatures met ruim een kwart gekrompen. Dat we nu juist de andere kant van de medaille te zien krijgen, heeft volgens het UWV alles te maken met de toenemende productie. En natuurlijk met de vergrijzing: 15 procent van de huidige werknemers is 55 jaar of ouder. 

Kansen, kansen, kansen

Het is de ironie van de geschiedenis: waar mensen een paar jaar geleden nog in grote getalen hun baan kwijtraakten, schreeuwt diezelfde sector nu om goed geschoold personeel voor de langere termijn. Met name procesoperators en monteurs met een hoog mbo-niveau zijn nodig voor de toekomst. De huidige kansenstructuur van de branche is hier intussen uitstekend op ingericht. Eerder investeerden vakbonden en werkgevers gezamenlijk 35 miljoen om 200 jongeren versneld op te kunnen leiden mét baangarantie. En: er is ook nog een potje beschikbaar voor de scholing van zo’n 1000 medewerkers. 

Werken op niveau

Aangezien er wordt ingezet op hoger geschoolde vakmensen, verwacht het UWV ook een hoger opleidingsniveau van werknemers in de procesindustrie. In de bedrijfslagen waar HBO of WO vereist is, neemt de werkgelegenheid toe. Maar vooral in het middensegment zijn er meer banen gecreëerd voor werknemers met een hoog MBO-niveau. Voor laaggeschoold personeel blijft de werkgelegenheid eveneens bestaan, omdat een deel van de arbeid handmatig is. 

Zie jij ook toekomst in de procesindustrie?

Wil je jezelf ontwikkelen of omscholen om verder te komen in de procesindustrie? Bekijk de vele opleidingsmogelijkheden en start vandaag nog!
Bron: UWV

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.