Menu

HR moet zzp’er blijven controleren

Als een nieuwe zzp’er het bedrijf binnenkomt, controleert HR de VAR-verklaring. Helaas blijft het vervolgens bij deze momentopname en verdwijnt de zzp’er als hij aan de slag is helemaal uit het gezichtsveld van personeelszaken. Dat is niet zonder gevaar. Bedrijven die niet oppassen, kunnen zo namelijk zonder dat ze het in de gaten hebben veranderen van opdrachtgever in werkgever met als gevolg dat er een arbeidsrelatie ontstaat met de zzp’er. En vervolgens kan ineens de Belastingdienst op de stoep staan voor loonbelasting en premies en moet er bij ziekte mogelijk loon doorbetaald worden, omdat er sprake zou zijn van een arbeidsrelatie.
 
Verkapt dienstverband
Een zzp’er vraagt een VAR-verklaring aan om daarmee aan te tonen dat de opdrachtgever geen loonbelasting hoeft in te houden. Die verklaring wordt vervolgens automatisch verlengd, maar de situatie van de zzp’er kan wel veranderen, bijvoorbeeld omdat er op een gegeven moment geen andere opdrachtgevers meer zijn. Dan is er sprake van een verkapt dienstverband.
 
HR moet de regels kennen en controleren
De zzp’er wordt meestal toevertrouwd aan de manager. Deze kan vervolgens opdrachten geven die niet in de VAR-verklaring staan. Of hij draagt de zzp’er op om zich aan de werk- en pauzetijden van het bedrijf te houden. Het is aan HR om deze zaken in de gaten te houden. HR moet de zzp-regels kennen en controleren of ze ook worden nageleefd.
 
HR-opleidingen bij NCOI Opleidingen
Elk jaar worden zo’n half miljoen VAR-verklaringen afgegeven. Het is dus zaak om bij de les te blijven en te zorgen dat fouten bij het inhuren van zzp’ers worden vermeden. Lijkt het u interessant om u (meer) in te verdiepen in deze materie of andere HR-gerelateerde onderwerpen? Bekijk dan eens ons aanbod opleidingen op het gebied van Personeel en Organisatie.

Bron: PW DeGids

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.