HR moet zzp’er blijven controleren

Als een nieuwe zzp’er het bedrijf binnenkomt, controleert HR de VAR-verklaring. Helaas blijft het vervolgens bij deze momentopname en verdwijnt de zzp’er als hij aan de slag is helemaal uit het gezichtsveld van personeelszaken. Dat is niet zonder gevaar. Bedrijven die niet oppassen, kunnen zo namelijk zonder dat ze het in de gaten hebben veranderen van opdrachtgever in werkgever met als gevolg dat er een arbeidsrelatie ontstaat met de zzp’er. En vervolgens kan ineens de Belastingdienst op de stoep staan voor loonbelasting en premies en moet er bij ziekte mogelijk loon doorbetaald worden, omdat er sprake zou zijn van een arbeidsrelatie.
 
Verkapt dienstverband
Een zzp’er vraagt een VAR-verklaring aan om daarmee aan te tonen dat de opdrachtgever geen loonbelasting hoeft in te houden. Die verklaring wordt vervolgens automatisch verlengd, maar de situatie van de zzp’er kan wel veranderen, bijvoorbeeld omdat er op een gegeven moment geen andere opdrachtgevers meer zijn. Dan is er sprake van een verkapt dienstverband.
 
HR moet de regels kennen en controleren
De zzp’er wordt meestal toevertrouwd aan de manager. Deze kan vervolgens opdrachten geven die niet in de VAR-verklaring staan. Of hij draagt de zzp’er op om zich aan de werk- en pauzetijden van het bedrijf te houden. Het is aan HR om deze zaken in de gaten te houden. HR moet de zzp-regels kennen en controleren of ze ook worden nageleefd.
 
HR-opleidingen bij NCOI Opleidingen
Elk jaar worden zo’n half miljoen VAR-verklaringen afgegeven. Het is dus zaak om bij de les te blijven en te zorgen dat fouten bij het inhuren van zzp’ers worden vermeden. Lijkt het u interessant om u (meer) in te verdiepen in deze materie of andere HR-gerelateerde onderwerpen? Bekijk dan eens ons aanbod opleidingen op het gebied van Personeel en Organisatie.

Bron: PW DeGids

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.