Menu

Het nieuwe leiderschap: de manager als inspirator

‘Bazen’ die werknemers vertellen wat ze moeten doen en laten, hebben hun beste tijd gehad. Dat blijkt uit het Leadership Development rapport van het Top Employers Instituut, een onderzoek gebaseerd op het HR Best Practices Survey dat jaarlijks wordt uitgevoerd onder ruim 900 bedrijven wereldwijd. Bedrijven zijn niet langer op zoek naar leiders die uit zijn op persoonlijk succes. Ze willen liever managers die medewerkers kunnen inspireren om te presteren als een zelfsturend team. Meetbare resultaten en digitale ontwikkeling vormen daarbij de nieuwe speerpunten. 

Collectieve benadering van leiderschap

Bedrijven worden steeds minder hiërarchisch. In het verlengde van deze trend draait het steeds minder om de titel en steeds meer om de prestaties van de leider. Leadership Development heeft daarmee een totaal andere invulling gekregen, meent David Plink, CEO van Top Employers Instituut: “Er wordt meer ingezet op een collectieve benadering van leiderschap, en tegelijkertijd leggen wij de verantwoordelijkheid voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling bij de managers zelf.” Het is aan bedrijven om een organisatiecultuur te creëren waarbinnen voldoende ruimte is voor die ontwikkeling. 

Talent aantrekken en behouden

Volgens Samantha Crous, Regional Director bij Top Employers, is dat een uitdaging die bedrijven wel zullen móeten aangaan: “De organisatiecultuur wordt een steeds belangrijkere factor voor bedrijven om zich te onderscheiden. Hij wordt steeds vaker ingezet om talent aan te trekken en te behouden. Meer dan de helft van de Top Employers geeft in het Leadership Development-rapport aan dat zij deze trend opmerken.” 

Jezelf ontwikkelen doe je zélf

Uit het rapport blijkt verder dat persoonlijke en professionele ontwikkeling vaker bij de medewerker zelf komt te liggen, dan dat de organisatie deze taak op zich neemt. Hieraan ligt de overtuiging ten grondslag dat werknemers een snellere ontwikkeling doormaken wanneer zij hun vooruitgang in eigen handen hebben. Vandaar ook dat informatie over het Leadership Developmentprogramma bij bijna 70 procent van de organisaties voor alle medewerkers vrij toegankelijk is, bijvoorbeeld via intranet.
 
Interessant onderwerp? NCOI heeft een compleet aanbod van trainingen en opleidingen op het gebied van Veranderingsmanagement.
 
Bron: hrpraktijk

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.