Aanmelden nieuwsbrief

 
Het privacy statement van NCOI is van toepassing op dit formulier.

Menu

Het nieuwe leiderschap: de manager als inspirator

‘Bazen’ die werknemers vertellen wat ze moeten doen en laten, hebben hun beste tijd gehad. Dat blijkt uit het Leadership Development rapport van het Top Employers Instituut, een onderzoek gebaseerd op het HR Best Practices Survey dat jaarlijks wordt uitgevoerd onder ruim 900 bedrijven wereldwijd. Bedrijven zijn niet langer op zoek naar leiders die uit zijn op persoonlijk succes. Ze willen liever managers die medewerkers kunnen inspireren om te presteren als een zelfsturend team. Meetbare resultaten en digitale ontwikkeling vormen daarbij de nieuwe speerpunten. 

Collectieve benadering van leiderschap

Bedrijven worden steeds minder hiërarchisch. In het verlengde van deze trend draait het steeds minder om de titel en steeds meer om de prestaties van de leider. Leadership Development heeft daarmee een totaal andere invulling gekregen, meent David Plink, CEO van Top Employers Instituut: “Er wordt meer ingezet op een collectieve benadering van leiderschap, en tegelijkertijd leggen wij de verantwoordelijkheid voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling bij de managers zelf.” Het is aan bedrijven om een organisatiecultuur te creëren waarbinnen voldoende ruimte is voor die ontwikkeling. 

Talent aantrekken en behouden

Volgens Samantha Crous, Regional Director bij Top Employers, is dat een uitdaging die bedrijven wel zullen móeten aangaan: “De organisatiecultuur wordt een steeds belangrijkere factor voor bedrijven om zich te onderscheiden. Hij wordt steeds vaker ingezet om talent aan te trekken en te behouden. Meer dan de helft van de Top Employers geeft in het Leadership Development-rapport aan dat zij deze trend opmerken.” 

Jezelf ontwikkelen doe je zélf

Uit het rapport blijkt verder dat persoonlijke en professionele ontwikkeling vaker bij de medewerker zelf komt te liggen, dan dat de organisatie deze taak op zich neemt. Hieraan ligt de overtuiging ten grondslag dat werknemers een snellere ontwikkeling doormaken wanneer zij hun vooruitgang in eigen handen hebben. Vandaar ook dat informatie over het Leadership Developmentprogramma bij bijna 70 procent van de organisaties voor alle medewerkers vrij toegankelijk is, bijvoorbeeld via intranet.
 
Interessant onderwerp? NCOI heeft een compleet aanbod van trainingen en opleidingen op het gebied van Veranderingsmanagement.
 
Bron: hrpraktijk

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.