ISZW kondigt inspectie metaalgieterijen aan

De Inspectie SZW bezoekt van 1 augustus tot en met 31 oktober honderd metaalgieterijen voor een inspectie. Speciale websites helpen de bedrijven met een preventieve zelfinspectie en het verbeteren van hun arbobeleid. De inspecteurs kijken onder andere naar het veilig werken met machines, de veilige inrichting van de arbeidsplaats en naar blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Verder is er speciale aandacht voor het gedrag van werknemers en struikel-, uitglijd-, en valgevaar.

Voorbereiding inspectie

Op www.zelfinspectie.nl kunnen bedrijven zelf nagaan of zij hun arbobeleid op orde hebben. De brancheorganisaties en de vakbonden in de metaalsector hebben met hun programma ‘5xbeter’ praktische hulpmiddelen ontwikkeld. Zo zijn er arbocatalogi (verbeterchecks) voor machineveiligheid, lasrook, geluid en fysieke belasting. Ook kunnen bedrijven gratis een Verbetercoach inschakelen. De Verbetercoach helpt het bedrijf met het implementeren van de arbocatalogi.

Websites

Meer informatie is te vinden op www.5xbeter.nl. Informatie over de belangrijkste arbeidsrisico’s in de metaal en de aanpak van de Inspectie SZW kunnen bedrijven vinden op www.inspectieszw.nl/metaal.

Bron: Persbericht SZW

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant