Interesse vanuit leidinggevende zorgt voor daling werkstress

Onlangs kondigde minister Asscher van Sociale Zaken de landelijke Week van de Werkstress aan. Zijn ministerie gaat namelijk extra controleren op gezonde werktijden en werkdruk. De minister wil dat werkgevers en werknemers zich bewust worden van het risico van te veel werkstress. Onderzoeksbureau Effectory heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd over dit onderwerp onder ruim 400.000 medewerkers in Nederland. In 2012 beoordeelde 68 procent van de Nederlandse medewerkers zijn werkdruk als niet te hoog, maar in 2015 is dit percentage gedaald naar 63 procent.
 
Toename van werkdruk
Volgens Guido Heezen, directeur en oprichter van Effectory, neemt de werkdruk erg toe. "Door de crisis zijn veel organisaties de afgelopen jaren ingekrompen. Concreet heeft dit tot gevolg gehad dat er meer werk met minder mensen verzet moest worden. Medewerkers hebben taken van vertrekkende collega's overgenomen naast hun eigen werkzaamheden. De personeelsbezetting in organisaties scoort op dit moment een 5,1, een onvoldoende dus. Daarnaast is het gangbaar geworden om werk mee naar huis te nemen. Vaak wordt 's avonds nog e-mail weggewerkt op de tablet of telefoon."
 
Risico’s van stress
Wat zijn precies de risico’s van te veel stress en een te hoge werkdruk? Heezen legt dit uit. "Medewerkers met een hoge werkdruk lopen voor hun gevoel steeds achter de feiten aan, hoe hard zij ook werken. Hierdoor lopen ze de kans om opgebrand te raken. Hun emotionele welzijn neemt af en op de lange termijn heeft dit vaak ook lichamelijke gevolgen, zoals hoofdpijn en oververmoeidheid. Werkgevers zien het ziekteverzuim hierdoor toenemen. Ook de kwaliteit van het geleverde werk kan in de verdrukking komen. De cijfers uit het onderzoek ondersteunen deze bevindingen. Zo blijkt dat de stelling 'ik heb voldoende tijd om mijn taken goed uit te voeren' momenteel beoordeeld wordt met een mager cijfer; een 5,8. Ook de stelling 'deadlines gaan niet ten koste van de kwaliteit van het werk' scoort laag, namelijk een 4,9.”
 
Stress voorkomen
Ruim een derde van de medewerkers vindt de dagelijkse werkdruk nu te hoog of veel te hoog en op termijn veroorzaakt dit stress. Kan hier iets aan gedaan worden? "De eenvoudigste, maar meest doeltreffende oplossing is dat werkgevers het gesprek hierover aangaan met hun medewerkers," vertelt Heezen. "Waar zit het probleem? Zit dat enkel in de bezetting van de afdeling? Of zijn er ook andere maatregelen die snel voor verbetering kunnen zorgen? Ook inefficiënte procedures, een onaangename werksfeer, rolonduidelijkheid of onrealistische doelstellingen kunnen werkstress veroorzaken. Het is goed om hierover in gesprek te gaan, zodat de vinger echt op de zere plek gelegd wordt. Bij organisaties die werkdruk en stress bespreekbaar maken zien we hoe verlichtend het werkt dat er überhaupt naar medewerkers geluisterd wordt. Dit is heel opvallend. Ook als het probleem niet meteen opgelost kan worden, verbetert het emotionele welzijn van medewerkers enorm als zij zich opgemerkt en gesteund voelen. Ziekteverzuim en langdurige uitval worden hierdoor voor een groot deel voorkomen."
 
Managementvaardigheden
Bent u leidinggevende, ervaart u werkdruk en werkstress onder uw medewerkers en wilt u dit (meer) bespreekbaar maken? Wellicht draagt het volgen van een van onze trainingen op het gebied van management en leidinggeven bij aan u hoe dit het beste kunt aanpakken.
 
Bron: Managersonline

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.