Menu

Is het Explosie Veiligheids Document (EVD) onderdeel van de RI&E?

Deze vraag werd onlangs door Bertus Maas gesteld op het ATEX- en discussieplatform dat wij al vanaf 10 mei 2009 in het leven hebben geroepen.

De letterlijke tekst bij deze vraag luidde als volgt: Ik heb het al meerdere keren mogen meemaken. Het EVD is aanwezig maar intern opgesteld in eigen beheer of extern door een Atexdeskundige. Wat blijkt? Het EVD dient door een gecertificeerde kerndeskundige getoetst te zijn. Enkele jaren geleden dit meegemaakt naar aanleiding van een incident waarbij sprake was van aanzienlijke schade (gelukkig geen letsel). ISZW vroeg om inzage in het EVD, evenals de verzekeringsmaatschappij. Er kon niet aangetoond worden dat het EVD getoetst was. Dat bracht nogal wat te weeg. Kortom het bedrijf kreeg te maken met een hele berg ellende waar niemand op zat te wachten. Ook navraag bij de betreffende Atex deskundige bleek dat deze niet op de hoogte was van deze verplichting. Wat zijn uw ervaringen?

De eerste reactie op deze vraag kwam van Henk de Jong: Ik heb het in de praktijk ook al een keer of 10-15 meegemaakt: EVD is aanwezig maar blijkt niet formeel getoetst. Dit geldt ook voor het daaruit voortvloeiende PvA, mocht dat op basis van het EVD worden opgesteld. Het EVD hoort dus wel degelijk getoetst te zijn, zeker bij 25+ bedrijven, zover ik weet. De toetsrapporten dienen ook, indien dat mocht blijken uit de evaluatie, nadere advisering te bevatten over de te nemen beheersmaatregelen en het tijdsbestek waarbinnen deze worden uitgevoerd (restrisico's en daaruit volgende maatregelen vallen buiten de toetsing). Verder heb ik ooit slechts 2 keer eerder vernomen dat de overheid vroeg om inzage in een toetsing / toetsrapport van een EVD . In beide gevallen bleek overigens het tonen van de toetsing voldoende. Er werd niet beoordeeld of de toetsing op zich daadwerkelijk kwalitatief voldoende was (in een van beide gevallen bleek zowel het EVD+PvA van bedroevend niveau, evenals de kwaliteit van de formele toetsing die niets maar dan ook werkelijk niets vermelde over de vele missers in dat EVD; noodzakelijke adviezen ontbraken derhalve. Kortom, simpel gezegd: beide documenten onbruikbaar te zijn.

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.