Menu

Jaarlijkse splijtstofwisseling Borssele

Ieder jaar gaat de kerncentrale Borssele uit bedrijf voor de splijtstofwisseling. Gelijktijdig worden er dan zo’n 4.000 werkzaamheden uitgevoerd. Naar aanleiding van haarscheurtjes in 2 reactoren in België stond dit jaar een inspectie van het reactorvat op de agenda.

In juli 2012 werd tijdens een inspectie van het reactorvat van Belgische Doel 3 ongeveer 8.000 haarscheurtjes gevonden. Ook in een andere Belgische kerncentrale Tihange bleek tijdens een controle dat er in de reactorwand van Tihange 2 soortgelijke foutindicaties aanwezig waren. Hoewel deskundigen benadrukken dat dit niet geval is in Borssele, achtte EPZ (Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland) zich verantwoordelijk om dit met een inspectie aan te tonen.

Rollen en verantwoordelijkheden inspecties

Voordat het uitvoerende inspectielaboratorium NRG (Nuclear Research and consultancy Group) kon overgaan tot de inspectie, moest eerst de nieuwe ultrasoon apparatuur gekwalificeerd worden door Lloyd’s Register. Deze organisatie is toezichthouder van inspecties en valideert de bevindingen van NRG. De beoordeling van de inspectieresultaten ligt in handen van de Kernfysische Dienst (KFD).

4.000 werkzaamheden

Tijdens de splijtstofwisseling, die ongeveer 5 weken duurde, werkten er ruim 900 mensen extra op het terrein van de kerncentrale. In totaal werden er ongeveer 4.000 werkzaamheden uitgevoerd zoals inspecties, wijzigingen, testen en preventief en correctief onderhoud. Naast de extra inspectie van het reactorvat, behoorde het vernieuwen van de generatorrotor, ook tot de bijzondere werkzaamheden. Hierbij wekt de generator net als een dynamo, de elektriciteit op die aan het elektriciteitsnet wordt geleverd. De rotor wordt daarbij aangedreven door de turbines.

Onvoldoende

Pikant detail is dat de Zeeuwse Provinciale Staten de inspectie onvoldoende vinden, omdat maar 40% van het oppervlak van het reactorvat is geïnspecteerd. Minister Kamp van Economische Zaken ziet echter geen aanleiding om het reactorvat in Borssele opnieuw en volledig te laten onderzoeken op haarscheurtjes. In juni 2013 is de reactor weer opgestart.

Bronnen: nucleairnederland.nl en imaintain.info.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.