Jaarlijkse splijtstofwisseling Borssele

Ieder jaar gaat de kerncentrale Borssele uit bedrijf voor de splijtstofwisseling. Gelijktijdig worden er dan zo’n 4.000 werkzaamheden uitgevoerd. Naar aanleiding van haarscheurtjes in 2 reactoren in België stond dit jaar een inspectie van het reactorvat op de agenda.

In juli 2012 werd tijdens een inspectie van het reactorvat van Belgische Doel 3 ongeveer 8.000 haarscheurtjes gevonden. Ook in een andere Belgische kerncentrale Tihange bleek tijdens een controle dat er in de reactorwand van Tihange 2 soortgelijke foutindicaties aanwezig waren. Hoewel deskundigen benadrukken dat dit niet geval is in Borssele, achtte EPZ (Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland) zich verantwoordelijk om dit met een inspectie aan te tonen.

Rollen en verantwoordelijkheden inspecties

Voordat het uitvoerende inspectielaboratorium NRG (Nuclear Research and consultancy Group) kon overgaan tot de inspectie, moest eerst de nieuwe ultrasoon apparatuur gekwalificeerd worden door Lloyd’s Register. Deze organisatie is toezichthouder van inspecties en valideert de bevindingen van NRG. De beoordeling van de inspectieresultaten ligt in handen van de Kernfysische Dienst (KFD).

4.000 werkzaamheden

Tijdens de splijtstofwisseling, die ongeveer 5 weken duurde, werkten er ruim 900 mensen extra op het terrein van de kerncentrale. In totaal werden er ongeveer 4.000 werkzaamheden uitgevoerd zoals inspecties, wijzigingen, testen en preventief en correctief onderhoud. Naast de extra inspectie van het reactorvat, behoorde het vernieuwen van de generatorrotor, ook tot de bijzondere werkzaamheden. Hierbij wekt de generator net als een dynamo, de elektriciteit op die aan het elektriciteitsnet wordt geleverd. De rotor wordt daarbij aangedreven door de turbines.

Onvoldoende

Pikant detail is dat de Zeeuwse Provinciale Staten de inspectie onvoldoende vinden, omdat maar 40% van het oppervlak van het reactorvat is geïnspecteerd. Minister Kamp van Economische Zaken ziet echter geen aanleiding om het reactorvat in Borssele opnieuw en volledig te laten onderzoeken op haarscheurtjes. In juni 2013 is de reactor weer opgestart.

Bronnen: nucleairnederland.nl en imaintain.info.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.