Menu

Klacht over het binnenklimaat? Hoe los je dat op?

Over het binnenklimaat en de luchtkwaliteit in kantoren, bibliotheken, ziekenhuizen en scholen wordt veel en vaak geklaagd. Van te warm, te koud, te droog en te muf tot en met lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of luchtweg-problemen. Wat doe je met die klachten? Klachten over het binnenklimaat worden vaak weggewuifd. Enerzijds omdat ze lastig te meten, waar te nemen of te kwantificeren zijn, of omdat ze maar incidenteel voorkomen. Anderzijds ook omdat klimaattechnici in eerste instantie techneut zijn en ervan overtuigd dat alles wat door hun ontworpen, geïnstalleerd of onderhouden is in goede staat is…

Serieus nemen

Hoe dan ook, een klacht over het binnenklimaat dient altijd serieus genomen te worden. Niet in de laatste plaats omdat de eindgebruiker de moeite heeft genomen om een klacht te melden. Of dat terecht of onterecht is, kan pas achteraf worden bepaald. Toon daarom dan ook altijd begrip en geef een positieve terugkoppeling, dan heb je vaak al meer dan 50% van de problemen opgelost.

Mollier diagram

Vervolgens moet de afwijking daadwerkelijk opgespoord worden. Gebruik hiervoor je kennis en kunde en de middelen die je ter beschikking hebt. Luister goed naar de klager. Die kan je veel informatie geven door te vertellen wat de symptomen en de gevolgen van het euvel zijn. Ga hiermee aan de slag en combineer dit met de theorie die je hebt opgedaan tijdens je opleiding en natuurlijk met je werkervaring. Een belangrijke hulp bij het oplossen van temperatuur- en vochtgerelateerde klachten is het Mollier diagram (H/x diagram). De klimaattechnici die één of meerdere opleidingen bij NCOI Techniek hebben gevolgd op het gebied van klimaattechniek (KLIA of KLIC) weten dat er verschillende parameters zijn die het binnenklimaat kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan temperatuur, relatieve vochtigheid, inblaastemperatuur, hoeveelheid verse lucht per persoon, geluid, luchtsnelheid et cetera. Echter is het diagram jammer genoeg niet altijd voorhanden waardoor een aantal problemen niet ‘op de baan’ opgelost kan worden. Een gemiste kans! Want het praktisch toepassen van het Mollier H/x is niet alleen handig voor het ontwerpen van installaties. Het biedt de moeilijkheid om de oorzaak van deze klachten te traceren en dus op te lossen. Zorg daarom dat je altijd een Mollier H/x diagram in je gereedschapskoffer hebt.

Auteur: Geert-Jan Hoogendoorn, Docent KLIA en KLIC.

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.