Menu

Koeling is goedkoper alternatief voor CO2 afvang

Volgens nieuw onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau SINTEF uit Noorwegen is koeltechnologie een goedkoper alternatief voor CO2 afvang van grote elektriciteitscentrales en industriële installaties.

Hedendaagse methoden gebruiken chemicaliën of geavanceerde materialen om de CO2 te scheiden van het rookgas. Echter koeling is een goedkoper én minder energie-intensief alternatief, zo stelt SINTEF. Koeltechniek kan het energieverbruik en de kosten van de CO2 afvang met 30% verminderen in een van de ‘groene’- kolencentrales die in aanbouw zijn. Volgens SINTEF is de koudetechniek eveneens een methode om CO2 af te vangen bij het afscheiden van waterstof van aardgas. De methode kan ook worden toegepast in de cement-, ijzer-, en staalindustrie.

Koeltechniek in de toekomst?

Onderzoeker bij SINTEF, Kristin Jordal, stelt dat je door CO2 vast te leggen als gekoelde vloeistof deze via pijpleidingen kunt transporteren naar een ondergrondse opslag. Zo is het mogelijk om koude afvangprocessen te ontwerpen voor een eenvoudige transformatie in de toekomst. Bijvoorbeeld om vloeibare CO2 te leveren aan de scheepvaart of het aan te bieden als hogedrukgas. Dit gas wordt gebruikt voor transport via pijpleidingen.

Bron: RCCK&L

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Voorlichtingsbijeenkomst NCOI

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.