Koeling is goedkoper alternatief voor CO2 afvang

Volgens nieuw onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau SINTEF uit Noorwegen is koeltechnologie een goedkoper alternatief voor CO2 afvang van grote elektriciteitscentrales en industriële installaties.

Hedendaagse methoden gebruiken chemicaliën of geavanceerde materialen om de CO2 te scheiden van het rookgas. Echter koeling is een goedkoper én minder energie-intensief alternatief, zo stelt SINTEF. Koeltechniek kan het energieverbruik en de kosten van de CO2 afvang met 30% verminderen in een van de ‘groene’- kolencentrales die in aanbouw zijn. Volgens SINTEF is de koudetechniek eveneens een methode om CO2 af te vangen bij het afscheiden van waterstof van aardgas. De methode kan ook worden toegepast in de cement-, ijzer-, en staalindustrie.

Koeltechniek in de toekomst?

Onderzoeker bij SINTEF, Kristin Jordal, stelt dat je door CO2 vast te leggen als gekoelde vloeistof deze via pijpleidingen kunt transporteren naar een ondergrondse opslag. Zo is het mogelijk om koude afvangprocessen te ontwerpen voor een eenvoudige transformatie in de toekomst. Bijvoorbeeld om vloeibare CO2 te leveren aan de scheepvaart of het aan te bieden als hogedrukgas. Dit gas wordt gebruikt voor transport via pijpleidingen.

Bron: RCCK&L

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant