Koeling is goedkoper alternatief voor CO2 afvang

Volgens nieuw onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau SINTEF uit Noorwegen is koeltechnologie een goedkoper alternatief voor CO2 afvang van grote elektriciteitscentrales en industriële installaties.

Hedendaagse methoden gebruiken chemicaliën of geavanceerde materialen om de CO2 te scheiden van het rookgas. Echter koeling is een goedkoper én minder energie-intensief alternatief, zo stelt SINTEF. Koeltechniek kan het energieverbruik en de kosten van de CO2 afvang met 30% verminderen in een van de ‘groene’- kolencentrales die in aanbouw zijn. Volgens SINTEF is de koudetechniek eveneens een methode om CO2 af te vangen bij het afscheiden van waterstof van aardgas. De methode kan ook worden toegepast in de cement-, ijzer-, en staalindustrie.

Koeltechniek in de toekomst?

Onderzoeker bij SINTEF, Kristin Jordal, stelt dat je door CO2 vast te leggen als gekoelde vloeistof deze via pijpleidingen kunt transporteren naar een ondergrondse opslag. Zo is het mogelijk om koude afvangprocessen te ontwerpen voor een eenvoudige transformatie in de toekomst. Bijvoorbeeld om vloeibare CO2 te leveren aan de scheepvaart of het aan te bieden als hogedrukgas. Dit gas wordt gebruikt voor transport via pijpleidingen.

Bron: RCCK&L

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.