Menu

Legionella bij bedrijven en instellingen

Veel bedrijven en instellingen hebben een waterleiding die door meerdere mensen wordt gebruikt (collectieve installatie). In dat geval is de eigenaar verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water vanaf de hoofdkraan tot en met de tappunten.

Zorgplicht voor deugdelijk leidingwater

De eigenaar van een bedrijf of instelling met een collectieve installatie heeft een ‘zorgplicht voor deugdelijk leidingwater’. Dit houdt in dat de gezondheid van de gebruikers niet in gevaar mag komen, als de kwaliteit van het leidingwater slechter wordt door de installatie. Praktische maatregelen om aan deze zorgplicht te voldoen, zijn te vinden op zorgplicht-legionella.nl.

Waterinstallatie aanleggen en onderhouden

Door uw leidingwaterinstallatie goed aan te leggen, te onderhouden en te beheren, kunt u al veel legionellarisico’s voorkomen. In de Waterwerkbladen, staat hoe u dit het beste kunt doen. Daarnaast kunt u watermonsters laten nemen, om de kwaliteit van uw leidingwater te monitoren. Voor adressen van laboratoria die hiervoor zijn gecertificeerd, kunt u contact opnemen met de Raad voor Accreditatie. Het telefoonnummer is (030) 239 45 00.

Veiligheid van werknemers

Als werkgever moet u zorgen voor een veilige werkomgeving voor uw personeel. Of en welke maatregelen u moet treffen om legionella te voorkomen, hangt af van de mogelijke besmettingsbron. Denk daarbij aan een natte koeltoren, een spoelmachine, een fontein, vernevelingsinstallaties in kassen en autowasstraten. De maatregelen die u neemt om het risico van besmetting terug te dringen, zet u in het beheersplan. In dit plan staat ook welke installaties of werkzaamheden besmet kunnen raken door legionella.

Beoordeling risico's

Bij de beoordeling van risico’s en het nemen van maatregelen moet u zich laten adviseren door een certificeerde arbodienst of deskundige. U kunt uw verplichtingen als werkgever teruglezen in het Arbeidsomstandighedenbesluit.

Strengere regels voor risicolocaties

Voor een aantal bedrijven en instellingen gelden strengere regels voor legionellapreventie. Dit zijn bijvoorbeeld locaties waar regelmatig mensen komen met een verminderd afweersysteem. Voorbeelden van deze ‘prioritaire instellingen’ zijn een ziekenhuis en een verzorgingstehuis, maar ook een hotel, camping, jachthaven of een wegrestaurant of truckstop met een openbare douche.

Legionellavraagbaak

Wat is een distributieleiding? En wat wordt bedoeld met ‘grijs water’? Voor deze en andere vragen kunt u terecht bij de legionellavraagbaak van het Instituut voor Studie en Stimulering van Onderzoek van Gebouwinstallaties (ISSO). Bron: rijksoverheid.nl

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.