Legionella bij bedrijven en instellingen

Veel bedrijven en instellingen hebben een waterleiding die door meerdere mensen wordt gebruikt (collectieve installatie). In dat geval is de eigenaar verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water vanaf de hoofdkraan tot en met de tappunten.

Zorgplicht voor deugdelijk leidingwater

De eigenaar van een bedrijf of instelling met een collectieve installatie heeft een ‘zorgplicht voor deugdelijk leidingwater’. Dit houdt in dat de gezondheid van de gebruikers niet in gevaar mag komen, als de kwaliteit van het leidingwater slechter wordt door de installatie. Praktische maatregelen om aan deze zorgplicht te voldoen, zijn te vinden op zorgplicht-legionella.nl.

Waterinstallatie aanleggen en onderhouden

Door uw leidingwaterinstallatie goed aan te leggen, te onderhouden en te beheren, kunt u al veel legionellarisico’s voorkomen. In de Waterwerkbladen, staat hoe u dit het beste kunt doen. Daarnaast kunt u watermonsters laten nemen, om de kwaliteit van uw leidingwater te monitoren. Voor adressen van laboratoria die hiervoor zijn gecertificeerd, kunt u contact opnemen met de Raad voor Accreditatie. Het telefoonnummer is (030) 239 45 00.

Veiligheid van werknemers

Als werkgever moet u zorgen voor een veilige werkomgeving voor uw personeel. Of en welke maatregelen u moet treffen om legionella te voorkomen, hangt af van de mogelijke besmettingsbron. Denk daarbij aan een natte koeltoren, een spoelmachine, een fontein, vernevelingsinstallaties in kassen en autowasstraten. De maatregelen die u neemt om het risico van besmetting terug te dringen, zet u in het beheersplan. In dit plan staat ook welke installaties of werkzaamheden besmet kunnen raken door legionella.

Beoordeling risico's

Bij de beoordeling van risico’s en het nemen van maatregelen moet u zich laten adviseren door een certificeerde arbodienst of deskundige. U kunt uw verplichtingen als werkgever teruglezen in het Arbeidsomstandighedenbesluit.

Strengere regels voor risicolocaties

Voor een aantal bedrijven en instellingen gelden strengere regels voor legionellapreventie. Dit zijn bijvoorbeeld locaties waar regelmatig mensen komen met een verminderd afweersysteem. Voorbeelden van deze ‘prioritaire instellingen’ zijn een ziekenhuis en een verzorgingstehuis, maar ook een hotel, camping, jachthaven of een wegrestaurant of truckstop met een openbare douche.

Legionellavraagbaak

Wat is een distributieleiding? En wat wordt bedoeld met ‘grijs water’? Voor deze en andere vragen kunt u terecht bij de legionellavraagbaak van het Instituut voor Studie en Stimulering van Onderzoek van Gebouwinstallaties (ISSO). Bron: rijksoverheid.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.