Menu

Legionella bij bedrijven en instellingen

Veel bedrijven en instellingen hebben een waterleiding die door meerdere mensen wordt gebruikt (collectieve installatie). In dat geval is de eigenaar verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water vanaf de hoofdkraan tot en met de tappunten.

Zorgplicht voor deugdelijk leidingwater

De eigenaar van een bedrijf of instelling met een collectieve installatie heeft een ‘zorgplicht voor deugdelijk leidingwater’. Dit houdt in dat de gezondheid van de gebruikers niet in gevaar mag komen, als de kwaliteit van het leidingwater slechter wordt door de installatie. Praktische maatregelen om aan deze zorgplicht te voldoen, zijn te vinden op zorgplicht-legionella.nl.

Waterinstallatie aanleggen en onderhouden

Door uw leidingwaterinstallatie goed aan te leggen, te onderhouden en te beheren, kunt u al veel legionellarisico’s voorkomen. In de Waterwerkbladen, staat hoe u dit het beste kunt doen. Daarnaast kunt u watermonsters laten nemen, om de kwaliteit van uw leidingwater te monitoren. Voor adressen van laboratoria die hiervoor zijn gecertificeerd, kunt u contact opnemen met de Raad voor Accreditatie. Het telefoonnummer is (030) 239 45 00.

Veiligheid van werknemers

Als werkgever moet u zorgen voor een veilige werkomgeving voor uw personeel. Of en welke maatregelen u moet treffen om legionella te voorkomen, hangt af van de mogelijke besmettingsbron. Denk daarbij aan een natte koeltoren, een spoelmachine, een fontein, vernevelingsinstallaties in kassen en autowasstraten. De maatregelen die u neemt om het risico van besmetting terug te dringen, zet u in het beheersplan. In dit plan staat ook welke installaties of werkzaamheden besmet kunnen raken door legionella.

Beoordeling risico's

Bij de beoordeling van risico’s en het nemen van maatregelen moet u zich laten adviseren door een certificeerde arbodienst of deskundige. U kunt uw verplichtingen als werkgever teruglezen in het Arbeidsomstandighedenbesluit.

Strengere regels voor risicolocaties

Voor een aantal bedrijven en instellingen gelden strengere regels voor legionellapreventie. Dit zijn bijvoorbeeld locaties waar regelmatig mensen komen met een verminderd afweersysteem. Voorbeelden van deze ‘prioritaire instellingen’ zijn een ziekenhuis en een verzorgingstehuis, maar ook een hotel, camping, jachthaven of een wegrestaurant of truckstop met een openbare douche.

Legionellavraagbaak

Wat is een distributieleiding? En wat wordt bedoeld met ‘grijs water’? Voor deze en andere vragen kunt u terecht bij de legionellavraagbaak van het Instituut voor Studie en Stimulering van Onderzoek van Gebouwinstallaties (ISSO). Bron: rijksoverheid.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.