Iedereen die koper, koperkabels of koperlegeringen verkoopt en daarvoor contant betaald wordt, moet zich vanaf 1 januari 2013 legitimeren. Dit is 1 van de maatregelen om koperdiefstal aan te pakken. Metaalopkopers zijn al verplicht elke contante aankoop van metalen te registreren. Dit betekent dat ze het volgnummer, de aankoopdatum, de productomschrijving, de inkoopprijs en de naam en het adres van de verkoper moeten registreren. Per 1 januari 2013 komt hier - bij contante aankoop van koper, koperkabels en koperlegeringen – ook nog het nummer en type identiteitsbewijs van de aanbieder bij.
Met de stijging van de koperprijzen, is ook koperdiefstal enorm toegenomen. Bliksemafleiders, zendmasten, spoorwissels, dakbedekking en standbeelden worden regelmatig ontvreemd. Met schade, vertragingen of zelfs gevaarlijke situaties tot gevolg. De legitimatieplicht is dan ook bedoeld om koperdiefstal voor minstens de helft terug te dringen.
De legitimatieplicht is 1 van de maatregelen van het convenant tussen Minister van Veiligheid en Justitie, de politie, de Metaal Recycling Federatie, TenneT, het Openbaar Ministerie en ProRail. Andere maatregelen zijn het aanbrengen van synthetisch DNA waarmee de herkomst van koper, zelfs na het omsmelten of strippen, is te achterhalen. Ook worden er opsporingsteams, camera’s en politiehelikopters ingezet om koperdieven op te pakken. En als dat gebeurt, dan kan de straf een stuk zwaarder uitvallen dan voorheen. Dit komt omdat het Openbaar Ministerie (OM) niet alleen kijkt naar de diefstal, maar ook de schade en het gevaar dat wordt veroorzaakt, meetelt. Kijk voor meer informatie op de speciale campagnesite ‘Pas op koper’ van de Rijksoverheid.