Menu

Legitimatieplicht bij in- en verkoop van koper

Iedereen die koper, koperkabels of koperlegeringen verkoopt en daarvoor contant betaald wordt, moet zich vanaf 1 januari 2013 legitimeren. Dit is 1 van de maatregelen om koperdiefstal aan te pakken. Metaalopkopers zijn al verplicht elke contante aankoop van metalen te registreren. Dit betekent dat ze het volgnummer, de aankoopdatum, de productomschrijving, de inkoopprijs en de naam en het adres van de verkoper moeten registreren. Per 1 januari 2013 komt hier - bij contante aankoop van koper, koperkabels en koperlegeringen – ook nog het nummer en type identiteitsbewijs van de aanbieder bij.

Aanpak koperdiefstal

Met de stijging van de koperprijzen, is ook koperdiefstal enorm toegenomen. Bliksemafleiders, zendmasten, spoorwissels, dakbedekking en standbeelden worden regelmatig ontvreemd. Met schade, vertragingen of zelfs gevaarlijke situaties tot gevolg. De legitimatieplicht is dan ook bedoeld om koperdiefstal voor minstens de helft terug te dringen.

Zware straffen

De legitimatieplicht is 1 van de maatregelen van het convenant tussen Minister van Veiligheid en Justitie, de politie, de Metaal Recycling Federatie, TenneT, het Openbaar Ministerie en ProRail. Andere maatregelen zijn het aanbrengen van synthetisch DNA waarmee de herkomst van koper, zelfs na het omsmelten of strippen, is te achterhalen. Ook worden er opsporingsteams, camera’s en politiehelikopters ingezet om koperdieven op te pakken. En als dat gebeurt, dan kan de straf een stuk zwaarder uitvallen dan voorheen. Dit komt omdat het Openbaar Ministerie (OM) niet alleen kijkt naar de diefstal, maar ook de schade en het gevaar dat wordt veroorzaakt, meetelt. Kijk voor meer informatie op de speciale campagnesite ‘Pas op koper’ van de Rijksoverheid.

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.