Luchtdichtheid voorkomt TBC-besmetting

In het nieuwe TBC-centrum Beatrixoord te Haren zijn alle kieren zorgvuldig gedicht. Door de optimale luchtdichtheid van het complex, wordt – dankzij de gegarandeerde onderdruk – voorkomen dat patiënten elkaar en zorgverleners besmetten met (multi)resistente tuberculose (TBC). Het installatiebedrijf HOMIJ die dit project realiseerde is onder meer gespecialiseerd in technische installaties in ziekenhuizen en zorginstellingen.

Van zusteroproepsystemen, brandmeldingsinstallaties, wateropvangsystemen tot en met het installeren van complete operatiekamers. De nieuwe kliniek is voorzien van ‘state of the art’ technische voorzieningen ter bestrijding van deze ernstige bacteriële infectieziekte. Besmetting vindt meestal plaats door het inademen van kleine, in de lucht zwevende tbc-bacteriën bevattende druppeltjes die door longtuberculosepatiënten worden verspreid. Isolatie van de patiënt is dus noodzakelijk om besmetting te voorkomen.

Gegarandeerde onderdruk

In het complex zijn 17 kamers gebouwd met moderne isolatievoorzieningen. Een luchtsluis verbindt de geïsoleerde kamers met de centrale gang. In deze sluis heerst een onderdruk waarmee wordt voorkomen dat TBC-bacteriën zich vanuit de patiëntenkamers kunnen verspreiden. “Deze gegarandeerde onderdruk stelt hoge eisen aan de bouwkundige dichtheid”, vertelt Arend Riemersma, projectleider HOMIJ in een interview aan Cobouw. “De kieren in de plafonds, de vloeren en de wanden zijn daarvoor voor de definitieve afwerking luchtdicht afgewerkt. Met als resultaat een nagenoeg luchtdicht gebouw."

Centrale installaties

Via een luchtbehandelingskast voor de geïsoleerde kamers wordt 11.000 m3 lucht per uur door een speciaal filter gevoerd dat eventuele bacteriën vasthoudt. "Voor de uitwisseling van filters in de luchtbehandelingskasten is een specifiek protocol opgesteld", zegt Riemersma. "De verbruikte filters worden afgevoerd als chemisch afval.” De TBC-kliniek krijgt via centrale installaties – waar ook andere zorginstellingen op zijn aangesloten – energie én zuurstof aangevoerd. Beatrixoord krijgt de zuurstof via een aparte leiding gebruiksklaar aangeleverd in cilinders. Verwarming en koeling wordt gereguleerd via de vloeren en patiënten kunnen hun kamertemperatuur zelf bepalen. Om energie te besparen worden lege kamers, via een sleutelcontact, van de klimaatinstallatie losgekoppeld.

Bronnen: Cobouw,  HOMIJ

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.