Menu

Mail door

Machine-industrie gaat voor duurzaamheid

Verhoogde machinebetrouwbaarheid kan het verbruik van basisgrondstoffen en energie reduceren. Bijvoorbeeld door goed (preventief) onderhoud, zodat de levensduur van een machine verlengd wordt, of door te investeren in duurzame, innovatieve ontwikkelingen. Maar wat laat de praktijk zien?

Duurzaamheid en machine-industrie hoeven niet per definitie tegenover elkaar te staan. Door te investeren in machinebetrouwbaarheid - bijvoorbeeld met smeertechnisch onderhoud en implementatie van een condition monitoring programma – kan de kwaliteit van een onderhoudssysteem opzienbarend verbeterd worden. Zo kun je het gebruik van smeermiddelen reduceren als je het verversingsinterval van een oliebad verhoogt. Anderzijds kunnen dankzij innovatieve ontwikkelingen, duurzame productiemethode gerealiseerd worden. Lees hieronder de praktijkcase over de Nederlandse orchideeënkweker.

Praktijkcase: kas zonder gas

Tuinder Maurice van der Hoorn uit Ter Aar realiseerde een energie-efficiëntie orchideeënkas die niet door aardgas wordt verwarmd maar door een ammoniak-warmtepomp op groene stroom. Deze pomp is ontwikkeld door GEA Refrigeration Technologies. De helft van de kas (ongeveer 15.000 m2) vereist koeling (20° C), terwijl het andere deel warmte (28° C) vereist. Het verwarmen en het koelen van de kas wordt geregeld via het uitwisselen van bodemwater. Het energieverbruik van niet duurzame bronnen wordt zo vermeden en de CO2 footprint van het bedrijf is minimaal 0 en vaak zelfs positief. Om zo’n duurzaam en toekomstgericht bedrijf te realiseren, vergt een grote investering en veel lef. Tegelijkertijd ligt hierin de basis voor een gezonde toekomst. Immers, klanten van Van der Hoorn wensen enerzijds een mooi, onderscheidend en kwalitatief hoog product. Terwijl zij aan de andere kant ook de behoefte hebben dat het zo klimaatneutraal mogelijk wordt geproduceerd. Je kunt dus stellen dat de duurzame productiemethode van Van der Hoorn bijdraagt aan de kwaliteit en het imago van het product, en dus aan het positieve bedrijfsresultaat.

GEA Refrigeration Technologies

Van der Hoorns warmtepompen van de serie GEA Grasso FX GC PP leveren uitstekende prestaties. Het systeem is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Van Zaal in samenwerking met GEA Refrigeration Technologies. Het gebruik van 2 zuigercompressoren ( Grasso 810 en Grasso 612 met snelheidsregeling door een frequentieomvormer ) leidt uitstaande coëfficiënten prestatiecoëfficiënt (COP). De bijzondere kenmerken van ammoniak-warmtepompen zijn ideaal voor dit project. Bronnen:

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.