Menu

Modernisering Ziektewet grote impact op werkgevers

De overheid vindt de instroom van zieke flexwerkers te hoog en neemt daarom een aantal maatregelen. Met als belangrijkste maatregel: werkgevers gaan vanaf 1 januari 2014 gedifferentieerde premie betalen voor de ziekengelduitkeringen en de WGA-uitkeringen van tijdelijke werknemers.

Op 1 januari 2013 is de Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa) ingevoerd, ook bekend als de Modernisering Ziektewet. Dit betekent dat werkgevers vanaf 2014 verantwoordelijk zijn voor tijdelijke werknemers waarvan de arbeidsovereenkomst afloopt, terwijl zij ziek zijn. Nu ‘verdwijnen’ deze werknemers nog in het vangnet van de Ziektewet, maar straks moeten werkgevers daar extra premie voor betalen. Deze wet heeft tot doel om het ziekteverzuim en de instroom te beperken in de Wet WIA (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) van tijdelijke werknemers (flexwerkers), zoals:

  • met mensen met een contract voor bepaalde tijd;
  • zieke oproepkrachten;
  • werklozen zonder WW-uitkering als zij (opnieuw) ziek zijn geworden binnen 4 weken na beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Eigenrisicodragerschap: deadline 1 oktober 2013

Werkgevers hebben uiterlijk in augustus 2013 een lijst van UWV gekregen met (ex)-werknemers die in 2012 een Ziektewetuitkering (ZW) kregen. Werkgevers kunnen vervolgens binnen 4 weken na ontvangst van deze lijst bij UWV kopieën opvragen van de beslissingen over deze uitkeringen. Deze kopieën zijn nodig om de financiële risico van het eigenrisicodragerschap voor de ZW in 2014 in te schatten. Als werkgevers besluiten om vanaf 1 januari 2014 eigenrisicodrager te worden, dan moeten zij vóór 2 oktober 2013 hiervoor een aanvraag bij de Belastingdienst indienen. Als voor die datum nog niet alle informatie van UWV binnen is, moet de aanvraag toch ingediend worden. Als een werkgever daarna op basis van de informatie van UWV toch geen eigenrisicodrager wil worden, dan kan degene de Belastingdienst vragen om de aanvraag opnieuw te beoordelen. Daarbij zal de Belastingdienst maatwerk toepassen. Dit kan gedaan worden door de Belastingdienst vóór 1 december 2013 een brief te sturen. Kijk voor meer informatie over het aanvragen van eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet op de website van de Belastingdienst.  

Bronnen: ElsevierFiscaal, Telegraaf.nl, Personeelsnet.nl, Belastingdienst.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.