Moet bekabeling van een EXI apparaat in aparte kabelwegen worden gelegd?

Deze vraag werd onlangs door Werner de Vries gesteld op het ATEX discussieplatform welke Reed Business Opleidingen al vanaf 2009 in het leven heeft geroepen.

De eerste reactie op deze vraag kwam van Arjan Bakker: Juist een gescheiden aanleg voorkomt invloed van andere kabels op de Exi kabels. Waarom wel apart aanleggen in de kast maar niet daarbuiten? Andere kabels mogen de Exi kabels zelfs niet kruisen. Richard Groenewegen heeft ook op deze vraag gereageerd: Volgens de norm 60079-14 moeten i-kabels en niet-i-kabels alleen gescheiden worden gelegd als geen van beide afgeschermd zijn. Is minimaal een van beide soorten afgeschermd, dan mogen ze bij elkaar. In de kast gaat het om bedrading. Die is niet afgeschermd en moet daarom geheel gescheiden zijn gelegd. Let wel op: de norm 60079-14 geldt niet voor situaties waarop het ADNR van toepassing is. In dat geval moet intrinsiek veilige bekabeling wel geheel gescheiden zijn en via aparte metalen leidingen of kabelbanen lopen.

Praat mee op Linkedin Klik hier en meld je nu aan op de Linkedin groep ATEX discussieplatform.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.