Menu

Moet bekabeling van een EXI apparaat in aparte kabelwegen worden gelegd?

Deze vraag werd onlangs door Werner de Vries gesteld op het ATEX discussieplatform welke Reed Business Opleidingen al vanaf 2009 in het leven heeft geroepen.

De eerste reactie op deze vraag kwam van Arjan Bakker: Juist een gescheiden aanleg voorkomt invloed van andere kabels op de Exi kabels. Waarom wel apart aanleggen in de kast maar niet daarbuiten? Andere kabels mogen de Exi kabels zelfs niet kruisen. Richard Groenewegen heeft ook op deze vraag gereageerd: Volgens de norm 60079-14 moeten i-kabels en niet-i-kabels alleen gescheiden worden gelegd als geen van beide afgeschermd zijn. Is minimaal een van beide soorten afgeschermd, dan mogen ze bij elkaar. In de kast gaat het om bedrading. Die is niet afgeschermd en moet daarom geheel gescheiden zijn gelegd. Let wel op: de norm 60079-14 geldt niet voor situaties waarop het ADNR van toepassing is. In dat geval moet intrinsiek veilige bekabeling wel geheel gescheiden zijn en via aparte metalen leidingen of kabelbanen lopen.

Praat mee op Linkedin Klik hier en meld je nu aan op de Linkedin groep ATEX discussieplatform.

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.