Aanmelden nieuwsbrief

 
Het privacy statement van NCOI is van toepassing op dit formulier.

Menu

Moet bekabeling van een EXI apparaat in aparte kabelwegen worden gelegd?

Deze vraag werd onlangs door Werner de Vries gesteld op het ATEX discussieplatform welke Reed Business Opleidingen al vanaf 2009 in het leven heeft geroepen.

De eerste reactie op deze vraag kwam van Arjan Bakker: Juist een gescheiden aanleg voorkomt invloed van andere kabels op de Exi kabels. Waarom wel apart aanleggen in de kast maar niet daarbuiten? Andere kabels mogen de Exi kabels zelfs niet kruisen. Richard Groenewegen heeft ook op deze vraag gereageerd: Volgens de norm 60079-14 moeten i-kabels en niet-i-kabels alleen gescheiden worden gelegd als geen van beide afgeschermd zijn. Is minimaal een van beide soorten afgeschermd, dan mogen ze bij elkaar. In de kast gaat het om bedrading. Die is niet afgeschermd en moet daarom geheel gescheiden zijn gelegd. Let wel op: de norm 60079-14 geldt niet voor situaties waarop het ADNR van toepassing is. In dat geval moet intrinsiek veilige bekabeling wel geheel gescheiden zijn en via aparte metalen leidingen of kabelbanen lopen.

Praat mee op Linkedin Klik hier en meld je nu aan op de Linkedin groep ATEX discussieplatform.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.