Technische storingen komen nooit gelegen en kunnen allerlei oorzaken hebben. Storingsmonteurs dienen daarom een zeer brede vakkennis te hebben. Maar door de vergrijzing kampt de industrie met een probleem. Waar vinden we nog zulke technische alleskunners?
Storingen kunnen van mechanische-, hydraulische-, pneumatische-, elektrische-, elektronische-, of andere aart zijn. Er zijn oudere installaties, met veel relais, kontaktors en mechanische regelapparatuur, maar ook computer gestuurde. Kortom, eindeloos veel oorzaken en oplossingen. Een storingsmonteur heeft daarom een brede vakkennis nodig om het probleem te kunnen lokaliseren en op te lossen. Maar door de vergrijzing in de industrie zijn er steeds minder technici ter beschikking voor deze belangrijke rol.
Iedere installatie vraagt om een andere oplossing. Kon je vroeger bij relaisbesturingen nog storingen zoeken met bijvoorbeeld een duspol of een universeelmeter, tegenwoordig heb je daar complexe analysesystemen voor nodig. Ook is het noodzaak om te weten dat elektronische besturingen gevoelig voor inductieve en capacitieve velden. Dit soort velden worden uitgestraald door elektronische installaties, zoals bijvoorbeeld frequentieregelaars, of mobiele zendmasten. Deze installaties moeten dan ook voldoen aan de EMC richtlijnen.
Om de verschillende storingen te kunnen lokaliseren moet de storingsmonteur van alle markten thuis zijn. Er zijn diverse manieren om de oorzaak van de storingen te lokaliseren. De storingsmonteur:
Het is natuurlijk erg belangrijk de storing in één keer te verhelpen. Herhaalstoringen zijn immers voor de klant en het servicebedrijf heel vervelend en kostbaar.
Als storingsmonteur in spé is het volgen van een up-to-date opleiding van groot belang. Voorheen was het voldoende om een basisopleiding elektro- en schemalezen te doen. Maar tegenwoordig komen daar nog een aantal opleidingen bij, zoals:
Wil je beginnen bij het begin en leren hoe je storingen kunt lokaliseren? Doe dan de opleiding Basis elektrotechniek en schema lezen (ET 1)