Menu

Nederland heeft tekort aan voldoende opgeleide storingsmonteurs

Technische storingen komen nooit gelegen en kunnen allerlei oorzaken hebben. Storingsmonteurs dienen daarom een zeer brede vakkennis te hebben. Maar door de vergrijzing kampt de industrie met een probleem. Waar vinden we nog zulke technische alleskunners?

Storingen kunnen van mechanische-, hydraulische-, pneumatische-, elektrische-, elektronische-, of andere aart zijn. Er zijn oudere installaties, met veel relais, kontaktors en mechanische regelapparatuur, maar ook computer gestuurde. Kortom, eindeloos veel oorzaken en oplossingen. Een storingsmonteur heeft daarom een brede vakkennis nodig om het probleem te kunnen lokaliseren en op te lossen. Maar door de vergrijzing in de industrie zijn er steeds minder technici ter beschikking voor deze belangrijke rol.

Oud vs nieuwe techniek

Iedere installatie vraagt om een andere oplossing. Kon je vroeger bij relaisbesturingen nog storingen zoeken met bijvoorbeeld een duspol of een universeelmeter, tegenwoordig heb je daar complexe analysesystemen voor nodig. Ook is het noodzaak om te weten dat elektronische besturingen gevoelig voor inductieve en capacitieve velden. Dit soort velden worden uitgestraald door elektronische installaties, zoals bijvoorbeeld frequentieregelaars, of mobiele zendmasten. Deze installaties moeten dan ook voldoen aan de EMC richtlijnen.

Lokaliseer de storing

Om de verschillende storingen te kunnen lokaliseren moet de storingsmonteur van alle markten thuis zijn. Er zijn diverse manieren om de oorzaak van de storingen te lokaliseren. De storingsmonteur:

  • probeert het probleem op te lossen gebaseerd op zijn ervaring;
  • lokaliseert de storing door naar de fout te zoeken;
  • zoekt niet naar de storing, maar kijkt naar wat er nog wel functioneert. Op deze manier komt hij vanzelf de storing tegen.

Het is natuurlijk erg belangrijk de storing in één keer te verhelpen. Herhaalstoringen zijn immers voor de klant en het servicebedrijf heel vervelend en kostbaar.

Welke opleiding moet je hebben?

Als storingsmonteur in spé is het volgen van een up-to-date opleiding van groot belang. Voorheen was het voldoende om een basisopleiding elektro- en schemalezen te doen. Maar tegenwoordig komen daar nog een aantal opleidingen bij, zoals:

  • Storingzoeken in Elektrotechnische Installaties: leer zelfstandig en systematisch storingen lokaliseren en verhelpen.
  • Elektrische Aandrijving en Besturingstechniek: leer storingen detecteren en verhelpen met behulp van meettechnieken.
  • EMC voor monteurs: leer storingen voorkomen in de praktijk.
  • Vakbekwaam Persoon (NEN 3140): hoe voer je alle werkzaamheden veilig uit?

Doe de basisopleiding

Wil je beginnen bij het begin en leren hoe je storingen kunt lokaliseren? Doe dan de opleiding Basis elektrotechniek en schema lezen (ET 1) 

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.