Menu

Nederland tweede op de mondiale logistieke ranglijst

Het gaat goed met de logistiek in Nederland! Dit blijkt uit de Monitor Logistiek en Goederenvervoer die minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Nederland is op de mondiale logistieke lijst van de Wereldbank gestegen van een vijfde naar een tweede plek.

1,7 miljard ton goederen vervoerd
In 2013 werd er in Nederland 1,7 miljoen ton goederen vervoerd. Het percentage wegvervoer nam met 3,5% af tussen 2010 en 2013, maar het percentage binnenvaart nam in diezelfde periode met 2% toe. Er is steeds meer sprake van een evenwichtige verdeling over de verschillende manieren om producten te vervoeren.

Efficiëntere logistiek
Volgens de minister gaat het niet alleen om de infrastructuur, maar ook om een efficiëntere logistiek. Goederenstromen moeten meer gebundeld worden en de beladingsgraad van vrachtwagens, treinen en schepen moet omhoog. Ook moeten deze modaliteiten beter benut worden. Doel: relatief minder vrachtwagenkilometers en CO2-uitstoot. Verder wil de minister onder andere investeren in de ontwikkeling en toepassing van nieuwe logistieke werkwijzen en voldoende (gekwalificeerde) werknemers). Eind 2014 is al 15 miljoen euro uitgetrokken om de logistiek naar een hoger plan te tillen en hier is voor de komende jaren nog 29,3 miljoen euro aan toegevoegd.

Ondanks crisis sterke groei werkgelegenheid
Waar veel sectoren last hadden van de crisis, gold dat niet voor de logistiek. De werkgelegenheid groeide in deze sector met 3,5% tussen 2010 en 2012. 9% van alle Nederlanders had in 2012 een baan in de logistiek en de toegevoegde waarde nam tussen 2010 en 2012 toe met 5%. Daarmee kwam het totaal in 2012 op 53 miljard euro. Verder komen er jaarlijks 60 tot 80 buitenlandse bedrijven bij die hun distributieoperatie in Nederland vestigen. Het aandeel van Nederland in de Europese logistieke omzet is 5%.

Wilt u profiteren van de werkgelegenheid in de logistiek? Bij NCOI Opleidingen kunt u terecht voor verschillende opleidingen logistiek, van MBO- tot Masterniveau.

Bron: Rijksoverheid

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Vraag de nieuwe studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de studiegids 2019-2020 aan of bekijk het vernieuwde aanbod op onze website.

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.