Nederland tweede op de mondiale logistieke ranglijst

Het gaat goed met de logistiek in Nederland! Dit blijkt uit de Monitor Logistiek en Goederenvervoer die minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Nederland is op de mondiale logistieke lijst van de Wereldbank gestegen van een vijfde naar een tweede plek.

1,7 miljard ton goederen vervoerd
In 2013 werd er in Nederland 1,7 miljoen ton goederen vervoerd. Het percentage wegvervoer nam met 3,5% af tussen 2010 en 2013, maar het percentage binnenvaart nam in diezelfde periode met 2% toe. Er is steeds meer sprake van een evenwichtige verdeling over de verschillende manieren om producten te vervoeren.

Efficiëntere logistiek
Volgens de minister gaat het niet alleen om de infrastructuur, maar ook om een efficiëntere logistiek. Goederenstromen moeten meer gebundeld worden en de beladingsgraad van vrachtwagens, treinen en schepen moet omhoog. Ook moeten deze modaliteiten beter benut worden. Doel: relatief minder vrachtwagenkilometers en CO2-uitstoot. Verder wil de minister onder andere investeren in de ontwikkeling en toepassing van nieuwe logistieke werkwijzen en voldoende (gekwalificeerde) werknemers). Eind 2014 is al 15 miljoen euro uitgetrokken om de logistiek naar een hoger plan te tillen en hier is voor de komende jaren nog 29,3 miljoen euro aan toegevoegd.

Ondanks crisis sterke groei werkgelegenheid
Waar veel sectoren last hadden van de crisis, gold dat niet voor de logistiek. De werkgelegenheid groeide in deze sector met 3,5% tussen 2010 en 2012. 9% van alle Nederlanders had in 2012 een baan in de logistiek en de toegevoegde waarde nam tussen 2010 en 2012 toe met 5%. Daarmee kwam het totaal in 2012 op 53 miljard euro. Verder komen er jaarlijks 60 tot 80 buitenlandse bedrijven bij die hun distributieoperatie in Nederland vestigen. Het aandeel van Nederland in de Europese logistieke omzet is 5%.

Wilt u profiteren van de werkgelegenheid in de logistiek? Bij NCOI Opleidingen kunt u terecht voor verschillende opleidingen logistiek, van MBO- tot Masterniveau.

Bron: Rijksoverheid

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.