Menu

Mail door

Nieuwe eisen airconditioners

Ben je al op de hoogte van de nieuwe minimumeisen voor energie en efficiëntie van airconditioners? Vanaf 1 januari 2013 is het zo ver. Dan moeten room-airconditioners met een nominaal vermogen van < 12 kW voor koeling of verwarming, als er geen koelfunctie beschikbaar is, een SEER-waarde* van ten minste 3.6 bereiken.

Bij het gebruik van koudemiddelen met een GWP** van minder dan 150 zal dat worden beloond met een bonus en wordt een minimale waarde van 3,24 vereist. De minimumeisen voor de verwarmingsfunctie zijn bij een SCOP*** 3,4 respectievelijk 3,06. Vanaf 1 januari 2014 worden de eisen verder verhoogd: SEER waarden van 4,6 en 4,3 voor apparaten onder 6 kW resp. units van 6-12 kW. De SCOP-waarden stijgen tot 3,8 voor alle vermogens. De bonus voor units met een koudemiddel-GWP van minder dan 150 blijft gelijk, zodat de eisen zijn voor de SEER-waarden neerkomen op 4,14 en 3,87 en voor de SCOP op 3,42.

Elektriciteitsgebruik besparen

In 2005 werd de richtlijn van het ecologisch ontwerp van kracht. Het doel is om tot 2020 minimaal 11 TWh elektriciteitsgebruik per jaar wordt bespaard. Inmiddels zijn er al 17 uitvoeringsmaatregelen aangenomen. Waarvan 12 met minimumeisen aan energie-efficiëntie en 5 met energielabels. Dat betekent een geschatte besparing van 380 TeraWatt-uur. Dit komt overeen met de energieopwekking van ca 20 kernenergiecentrales..

Juiste maatregel volgens EPEE

EPEE, de Europese vereniging van fabrikanten van koel- en airconditioningapparatuur, is verheugd over de maatregel, maar pleiten ook voor een doeltreffend markttoezicht. Andrea Voigt, EPEE-CEO, zegt: „De richtlijn inzake ecologisch ontwerp zal alleen maar leiden tot energiebesparing als de individuele uitvoeringsmaatregelen daadwerkelijk en goed uitgevoerd worden. Anders betalen de consument en het klimaat de rekening”.

* SEER = Seasonal Energy Efficiency Ratio ** Global-warming Potential *** Seasonal Coefficient Of Performance

Bron: REFRIPRO

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.