Na Fukushima staat kernenergie weer volop in de belangstelling. Maar wat is radioactiviteit of kernenergie nou precies? De organisaties die samenwerken binnen Nucleair Nederland hebben de antwoorden op alle mogelijke vragen over radioactiviteit en straling in een overzichtelijke brochure samengevoegd. Hierin komen ook de nadelen aan bod.
Naast toepassingen in de energievoorziening, de gezondheidszorg en de voedselbereiding is nucleaire technologie nodig voor de ontwikkeling van nieuwe of betere producten en technieken. Toch zijn er veel tegenstanders van kernenergie, veelal vanwege ongelukken zoals de ramp van Fukushima in 2011, en de angst voor kernafval.
In de brochure 'Radioactiviteit: natuurlijk nodig' worden op een eenvoudige en objectieve manier, alle voor- en nadelen van radioactiviteit uitgelegd.
Nucleair Nederland werkt nauw samen met diverse bedrijven en organisaties in Nederland die professioneel omgaan met de thema’s kernenergie en straling en de toepassingen daarvan. Zoals NRG in Petten en Arnhem dat radioactieve medicijnen maakt en nucleaire onderzoeksexpertise levert voor energie, milieu en gezondheid. URENCO in Almelo dat splijtstof (brandstof) voor kerncentrales maakt. De kerncentrale van EPZ in Borssele die elektriciteit maakt. De TU Delft waar wetenschappelijk onderzoek en onderwijs kennis oplevert over energie, gezondheid en materialen en Centrale Organisatie voor Radioactief Afval (COVRA) in Borssele, de landelijke opslagplaats en het eindstation voor radioactief afval.
Wilt u meer weten of heeft u nog vragen? Kijk dan op www.nucleairnederland.nl of neem contact op met een van de bovenstaande bedrijven. De contactgegevens vindt u achterin de brochure.