Omgang met chemische stoffen beter, maar nog niet goed

Dat de werknemer bij contact met asbest meteen het werk moet neerleggen is bekend. De binnenschilder beseft dat hij bij gebruik van oplosmiddelhoudende verf ernstige hersenbeschadiging kan oplopen. En waarschijnlijk is ook de dakdekker er zich van bewust dat hij dakpannen beter kan knippen dan zagen, want anders komt er schadelijke kwartsstof vrij.

Veel producenten en materialen in de bedrijfstak zijn gevaarlijk als er niet de juiste beheersmaatregelen worden getroffen. Toch is het voor bedrijven niet eenvoudig om over de hele linie een goed beleid te voeren. Gevaren herkennen van stoffen is werk van specialisten, ook heel belangrijk voor u als veiligheidskundige. De noodzaak voor een aanpak wordt niet altijd gevoeld, want de gevolgen openbaren zich vaak op lange termijn.

REACH-wetgeving

Het bedrijfsleven heeft in 2012 aan alle registratieverplichtingen van de REACH-wetgeving voldaan. In 2011 bleef nog 11 procent van de bedrijven in gebrek, in 2010 zelfs 30 procent. Dit melden de Nederlandse inspectiediensten ILT, NVWA en ISZW. Wel moet de kwaliteit van de registratie nog worden onderzocht. Dat gebeurt door de European Chemicals Agency (ECHA), die de registratie beheert. De inspectiediensten vinden dat de kwaliteit van de verplichte informatiebladen te wensen overlaat. Meer dan de helft van de onderzochte producenten, importeurs en distributeurs had ze nog niet echt op orde. Deze 'bijsluiters' bevatten informatie over risico's en het juiste gebruik van stoffen en zijn daarom voor afnemers van belang. Maar over die afnemers, waaronder kleine producenten van artikelen als verf of schoonmaakmiddelen, maken de inspecties ook kritische opmerkingen. Ze hebben vaak onvoldoende kennis en ervaring en zijn dus afhankelijk van goede informatie. Maar als die er is, gebruiken ze die vaak niet. Of ze blijven met verouderde informatiebladen werken.

Stap vooruit

In veel opzichten is REACH een stap vooruit in het streven naar een veiliger gebruik van stoffen op het werk. Het is een verbetering dat de leveranciers moet bewijzen of en hoe de stof veilig gebruikt kan worden. Maar er zijn ook problemen. Voor kleine toepassingen kan het commercieel oninteressant zijn om al het onderzoek te doen dat nodig is voor een beschrijving. Ook hebben fabrikanten of importeurs niet altijd zicht op de toepassingen van hun producten in de praktijk. Dat leidt ertoe dat de informatie in het veiligheidsinformatieblad onvolledig is.

Juiste advies geven?

Als veiligheidskundige bent u een belangrijke schakel bij het wel/niet veilig werken met gevaarlijke stoffen. Ontwikkel uzelf en start met een opleiding MVK of HVK bij Reed Business Opleidingen. Klik hier en bekijk de mogelijkheden.

Bron: Cobouw en VCA Actueel.  

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.