Onderzoeken funderingen in Rotterdam zónder te graven

Ingenieurs van de gemeente Rotterdam werken aan een nieuwe methode om met trillingen de kwaliteit van houten paalfunderingen te onderzoeken. Het huidige tijdrovende en kostbare graafwerk kan daarmee voor een groot deel achterwege blijven. In maart 2013 won het idee de publieksprijs van de dienst Stadsontwikkeling bij de jaarlijkse innovatiewedstrijd van de gemeente. Nog dit jaar zal een eerste praktijktest worden gedaan.

Slechte houten paalfunderingen zijn een bekend probleem in de regio Rotterdam. Onderzoek naar de kwaliteit vindt nu nog plaats door de grond open te maken en een monster uit de houten palen te nemen. Dat kost per pand al snel zo’n 5000 euro. Maar het kost vooral ook veel tijd: de straat moet open, er moet in de palen worden geboord en vervolgens moeten de monsters in het lab worden onderzocht. Zo’n traject duurt al snel meerdere weken. Ingenieurs van de gemeente werken nu aan een slim alternatief: trillingen. Met een generator worden een paar minuten lang laagfrequente trillingen van 10 tot 20 hertz in een straat opgewekt. Sensoren aan de panden registreren de trillingen. Trillingen die via een slechte paalfundering gaan, geven een andere uitslag dan trillingen die via een goede, stijve fundering gaan. In één sessie kan gemakkelijk een heel bouwblok worden onderzocht. Binnen een uur is de uitslag bekend. Geotechnisch adviseur ing. Don Zandbergen van de gemeente Rotterdam: “Op deze manier weten we heel snel met welke panden iets aan de hand is. Vervolgens kunnen we heel gericht alleen die funderingen te onderzoeken. We hoeven dus niet meer, zoals nu, een hele straat open te maken. Dat betekent een enorme tijd- en geldbesparing. In plaats van een paar duizend euro per pand kost dat maar een paar honderd euro.” Hoewel nu vooral vooroorlogse panden funderingsproblemen hebben, verwacht Zandbergen dat ook naoorlogse panden met een houten fundering de komende jaren steeds vaker onderzocht zullen worden. Inmiddels bereidt het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam een praktijkproef voor. De verwachting is dat die nog dit jaar zal worden gehouden. De kennis die daarbij wordt opgedaan, zal Rotterdam met andere gemeenten delen.

Bron: Bodemnieuws.nl

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.