Menu

Onderzoeken funderingen in Rotterdam zónder te graven

Ingenieurs van de gemeente Rotterdam werken aan een nieuwe methode om met trillingen de kwaliteit van houten paalfunderingen te onderzoeken. Het huidige tijdrovende en kostbare graafwerk kan daarmee voor een groot deel achterwege blijven. In maart 2013 won het idee de publieksprijs van de dienst Stadsontwikkeling bij de jaarlijkse innovatiewedstrijd van de gemeente. Nog dit jaar zal een eerste praktijktest worden gedaan.

Slechte houten paalfunderingen zijn een bekend probleem in de regio Rotterdam. Onderzoek naar de kwaliteit vindt nu nog plaats door de grond open te maken en een monster uit de houten palen te nemen. Dat kost per pand al snel zo’n 5000 euro. Maar het kost vooral ook veel tijd: de straat moet open, er moet in de palen worden geboord en vervolgens moeten de monsters in het lab worden onderzocht. Zo’n traject duurt al snel meerdere weken. Ingenieurs van de gemeente werken nu aan een slim alternatief: trillingen. Met een generator worden een paar minuten lang laagfrequente trillingen van 10 tot 20 hertz in een straat opgewekt. Sensoren aan de panden registreren de trillingen. Trillingen die via een slechte paalfundering gaan, geven een andere uitslag dan trillingen die via een goede, stijve fundering gaan. In één sessie kan gemakkelijk een heel bouwblok worden onderzocht. Binnen een uur is de uitslag bekend. Geotechnisch adviseur ing. Don Zandbergen van de gemeente Rotterdam: “Op deze manier weten we heel snel met welke panden iets aan de hand is. Vervolgens kunnen we heel gericht alleen die funderingen te onderzoeken. We hoeven dus niet meer, zoals nu, een hele straat open te maken. Dat betekent een enorme tijd- en geldbesparing. In plaats van een paar duizend euro per pand kost dat maar een paar honderd euro.” Hoewel nu vooral vooroorlogse panden funderingsproblemen hebben, verwacht Zandbergen dat ook naoorlogse panden met een houten fundering de komende jaren steeds vaker onderzocht zullen worden. Inmiddels bereidt het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam een praktijkproef voor. De verwachting is dat die nog dit jaar zal worden gehouden. De kennis die daarbij wordt opgedaan, zal Rotterdam met andere gemeenten delen.

Bron: Bodemnieuws.nl

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Voorlichtingsbijeenkomst NCOI

Voorlichtingsbijeenkomsten

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.