Ontbreken kennis werknemers leidt tot meer verzuim

Het CBS, TNO en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komen met nieuwe resultaten uit de tiende editie van de NEO 2014, de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden die wordt uitgevoerd onder werknemers in Nederland. In de enquête staat kwaliteit van de arbeid centraal. Er wordt onder andere gevraagd naar de arbeidsomstandigheden, organisatie en inhoud van arbeid, arbeidsverhoudingen en -voorwaarden, arbeidsongevallen, verzuim en beroepsziekten. Een opvallende uitkomst is het gebrek aan nieuwe kennis en/of vaardigheden van de werknemers.

Gebrek aan actuele kennis of vaardigheden
Uit de enquête blijkt dat 23 procent van de werknemers vindt dat zij belangrijke kennis en/of vaardigheden missen om hun werk goed uit te kunnen voeren. Dit speelt met name in de informatie- en communicatiesector omdat dit samenhangt met de snelheid van technologische ontwikkelingen. Daarnaast speelt het op werkplekken waar wordt gewerkt met auto’s, bouw, reclame en vormgeving. In de horeca, landbouw, visserij, vervoer en opslag zijn er weinig werknemers die aangeven hier last van te hebben.

Verschil tussen hoog- en laagopgeleiden
De kwalificatieveroudering doet zich meer voor onder hoogopgeleiden dan onder laagopgeleiden. Tussen de werknemers die aangeven dat zij over te weinig actuele kennis en/of vaardigheden beschikken is er ook nog sprake van verschil in leeftijd. Zo blijkt dat de allerjongste en de alleroudste werknemers aangeven dat zij over genoeg kennis en vaardigheden beschikken. Kanttekening hierbij is wel dat een groot deel van de jongeren een bijbaan of startbaan heeft onder hun opleidingsniveau.

Burn-outklachten en meer verzuim
De werknemers die vinden dat zij hun werk minder goed kunnen uitvoeren doordat zij niet beschikken over de juiste kennis en vaardigheden, geven aan dat zij hierdoor vaker ziek zijn en last hebben van burn-outklachten. Hun verzuimpercentage ligt op 4,7 procent; een stuk hoger dan de werknemers die aangeven dat zij over voldoende kennis en vaardigheden beschikken (3,4 procent). 12 procent van de werknemers geeft aan zeer ontevreden te zijn over het werk door het gebrek aan actuele kennis en vaardigheden en heeft daarom vaker last van burn-outklachten.

Op zoek naar bijscholing?
Bent u werkzaam op een HR-afdeling en wilt u uw medewerkers beter begeleiden of adviseren? Of wilt u meer leren over het gebied van personeelsadministratie en opleiding en ontwikkeling? Bekijk dan het opleidingsaanbod van NCOI Opleidingen op het gebied van Personeel en Organisatie. Of bent u na het lezen van dit artikel tot de conclusie gekomen dat u uw werk beter kunt uitvoeren als u zich laat bijscholen? Bekijk dan ons gehele opleidingsaanbod en overleg eventueel de mogelijkheden met uw werkgever.

Bron: HR Praktijk/CBS

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.