Oorzaken en tips voor defecte asafdichtingen

Lekkage aan een afdichting kan, tot op zekere hoogte, nog 'acceptabel' zijn. Dit is afhankelijk van hoe, waar en waarvoor de afdichting wordt toegepast en of er bijvoorbeeld voldoende capaciteit is voor afvoer.

Het is mogelijk om in een vroeg stadium al vast te stellen dat een afdichting in storing gaat vallen. Dat kan bijvoorbeeld doordat er afdrukken (markeringen) op de asbus komen. Als een as namelijk niet centrisch of niet goed uitgelijnd is, kan er contact ontstaan tussen de O-ring aan de binnenkant van de draaiende ring en de as/bus. Dat contact is maar op een deel van de hele omtrek te zien, bij een slingerende as. Dit geeft aan dat dit de oorzaak kan gaan ontstaan van een lekkage, omdat as en afdichting niet meer in een lijn staan. Als er afdrukken op een deel van de hele omtrek van de as te zien zijn, kun je er van uitgaan dat de as niet meer recht is. Een stilstaande ring die niet helemaal goed uitgelijnd of aangebracht is, is er de oorzaak van dat de draaiende ring in de asbus gaat invreten. Hij vreet zich dan uiteindelijk over de hele omtrek van de as in en ook de binnendiameter van de 2e afdichting raakt beschadigd. Bij een as die krom is, zie je altijd 2 afdrukken diametraal tegenover elkaar. Een aan de voorste ‘landing’ van de draaiende ring en een aan de achterste ‘landing’. Al deze verschijnselen veroorzaken meestal alleen lekkages als de pomp draait. Staat de pomp stil dan houdt het lekken op. Door middel van de volgende checklist kun je snel nagaan wat acceptabel is en wat niet.

  • Wat schrijft de milieuwetgeving voor?
  • Hoe hoog is het risico voor mens en milieu?
  • Hoe vervuild is de vloeistof?
  • Hoe schoon was de omgeving?
  • Is er voldoende capaciteit voor afvoer?
  • Is er voldoende capaciteit voor aanvoer?
  • Economische overwegingen (kosten/baten analyse).

Oorzaken

Een defect, een storing en zeker stilstand wil je zo snel mogelijk verholpen hebben. In de volgende artikelen worden de meest voorkomende oorzaken opgesomd en worden er uiteraard ook nuttige tips gegeven om eventuele defecten en storingen op te lossen.

Deel 1: Oorzaken van defecte asafdichtingen en storingen
Deel 2: Oorzaken van defecte asafdichtingen en storingen

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.