Opleidingsbudget vaak niet helemaal benut

Uit een gezamenlijk onderzoek van NIDAP en Springest onder HR-professionals bleek dat zo’n 40% van het opleidingsbudget in organisaties niet of niet helemaal wordt besteed. De oorzaken hiervoor zijn verschillend. Vaak worden gekozen trainingen niet relevant gevonden. Er kan ook een capaciteitsprobleem meespelen. Maar ook onwetendheid kan de oorzaak zijn. Vooral bij grotere ondernemingen weten medewerkers vaak niet dat er een opleidingsbudget beschikbaar is.
 
Verder wordt nog als reden genoemd dat leidinggevenden te weinig sturen op opleiden en dat er geen opleidingsplan is. Ook reorganisaties hebben een negatieve invloed op de besteding van het opleidingsbudget. Na een reorganisatie aarzelen medewerkers, vooral bij middelgrote bedrijven, om naar de opleidingsmogelijkheden te vragen. Veel HR-professionals vinden dat de werknemer meer verantwoordelijkheid moet nemen voor de eigen opleiding.

Geschikte opleiding moeilijk te vinden

Ook zien HR-managers tijd als een obstakel voor het vinden van een opleiding. Vooral in de sectoren Industrie (43,6%) en Transport & Bouw (44%) geven HR-professionals aan dat het zoeken naar opleidingen ze veel tijd kost. Als aanvullende reden wordt onder andere genoemd dat moeilijk is een geschikte opleiding te vinden in het grote opleidingsaanbod. Verder kwam naar voren dat in het dat werkgevers het lastig vinden om een geschikte opleider te vinden voor maatwerkopleidingen.
 
NIDAP en Springest concluderen dat er voor wat betreft de besteding van het opleidingsbudget veel te verbeteren is. Werknemers zouden meer initiatief moeten tonen voor het volgen van een opleiding, terwijl werkgevers en HR de medewerkers directer zouden moeten begeleiden. Werkgevers en werknemers zullen daarnaast creatiever moeten omspringen met het beschikbare budget en werknemers attent moeten maken op hun opleidingsmogelijkheden.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.