• 1
  Niveau
 • 2
  Vakgebied
 • 3
  Opleidingsduur
 • 4
  Startmoment
 • 5
  Opleidingsvariant
 • 6
  Locatie
 • 0
  Niveau
 • 1
  Vakgebied
 • 2
  Opleidingsduur
 • 3
  Startmoment
 • 4
  Opleidingsvariant
 • 5
  Locatie
Menu

Opleidingsbudget vaak niet helemaal benut

Uit een gezamenlijk onderzoek van NIDAP en Springest onder HR-professionals bleek dat zo’n 40% van het opleidingsbudget in organisaties niet of niet helemaal wordt besteed. De oorzaken hiervoor zijn verschillend. Vaak worden gekozen trainingen niet relevant gevonden. Er kan ook een capaciteitsprobleem meespelen. Maar ook onwetendheid kan de oorzaak zijn. Vooral bij grotere ondernemingen weten medewerkers vaak niet dat er een opleidingsbudget beschikbaar is.
 
Verder wordt nog als reden genoemd dat leidinggevenden te weinig sturen op opleiden en dat er geen opleidingsplan is. Ook reorganisaties hebben een negatieve invloed op de besteding van het opleidingsbudget. Na een reorganisatie aarzelen medewerkers, vooral bij middelgrote bedrijven, om naar de opleidingsmogelijkheden te vragen. Veel HR-professionals vinden dat de werknemer meer verantwoordelijkheid moet nemen voor de eigen opleiding.

Geschikte opleiding moeilijk te vinden

Ook zien HR-managers tijd als een obstakel voor het vinden van een opleiding. Vooral in de sectoren Industrie (43,6%) en Transport & Bouw (44%) geven HR-professionals aan dat het zoeken naar opleidingen ze veel tijd kost. Als aanvullende reden wordt onder andere genoemd dat moeilijk is een geschikte opleiding te vinden in het grote opleidingsaanbod. Verder kwam naar voren dat in het dat werkgevers het lastig vinden om een geschikte opleider te vinden voor maatwerkopleidingen.
 
NIDAP en Springest concluderen dat er voor wat betreft de besteding van het opleidingsbudget veel te verbeteren is. Werknemers zouden meer initiatief moeten tonen voor het volgen van een opleiding, terwijl werkgevers en HR de medewerkers directer zouden moeten begeleiden. Werkgevers en werknemers zullen daarnaast creatiever moeten omspringen met het beschikbare budget en werknemers attent moeten maken op hun opleidingsmogelijkheden.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.