Pilot Zandmotor moet Nederlandse kust beschermen

De zee neemt continu zand weg van de Nederlandse kust. Met de aanleg van het schiereiland de Zandmotor, voor de kust van Ter Heijde, wordt onderzocht of het zand op natuurlijke wijze langs de kust verspreid kan worden.

Om de 5 jaar stort Rijkswaterstaat zand op het strand en voor de kust om het westen van Nederland, dat beneden zeeniveau ligt, te beschermen. Hoewel deze 5-jaarlijkse zandsuppletie voldoet, rijst de vraag of kustbescherming niet duurzamer en natuurlijker kan. De kans is groot dat de Zandmotor hierop het antwoord is.

Aanleg Zandmotor

Eind 2011 hebben Rijkswaterstaat en de provincie Zuid Holland de aanleg van de Zandmotor voltooid. Voor de aanleg is 21,5 miljoen kuub zand gestort. Het schiereiland is 128 hectare groot, heeft de vorm van een haak, steekt 1 kilometer ver in zee en is aan het strand 2 kilometer breed. Aan beide kanten heeft de Zandmotor nog 2 onderwatersuppleties. Het is nu aan de wind, golven en zeestroming om het zand op de juiste plek, langs de kust tussen Hoek van Holland en Scheveningen, te verspreiden. De verwachting is dat binnen 10 tot 20 jaar de natuur op die manier 35 hectare nieuw strand en duin creëert.


 

Innovatieve en unieke pilot

Een experiment zoals de Zandmotor is nog niet eerder uitgevoerd. Met deze unieke pilot waarin juist mét het water wordt gewerkt, in plaats van tégen het water, heeft Nederland zich op watermanagementgebied internationaal stevig op de kaart gezet. De bedoeling is dat met de aanleg van de Zandmotor het niet meer nodig is om iedere 5 jaar zand op te spuiten. Dit bespaart kosten, maar werkt bovendien veel minder verstorend voor de flora en fauna op de zeebodem. Daarnaast wordt de nieuwe zandplaat en de duinen toegankelijk voor recreatie; een grote winst voor de provincie Zuid Holland.

Onderzoek

De ontwikkeling van de Zandmotor wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Wetenschappers onderzoeken of en hoe deze innovatieve methode van kustbescherming werkt. Enerzijds voor de veiligheid; met de komst van het schiereiland verandert immers de vorm van de kust waarmee nieuwe stromingen ontstaan. De provincie en de Reddingsbrigade zullen het zwemadvies conform de meetgegevens steeds aanpassen. Anderzijds voor natuurbeheer: het is interessant om te weten welke dier- en plantensoorten zich op de Zandmotor vestigen.

Meer zandmotoren

De mogelijkheid bestaat dat er nog meer dergelijke schiereilanden aangelegd worden langs de Nederlandse kust. Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu: ‘’Deze techniek biedt volop kansen. We hebben in 4 maanden tijd een stuk land gecreëerd dat zorgt voor meer veiligheid langs de kust en bovendien ruimte biedt voor recreatie en natuur.” Atsma meent bovendien dat de ‘Zandmotor-techniek’ ook in het buitenland toegepast kan worden. ‘’Nederland heeft er een exportartikel bij. Dit is waar een klein land groot in kan zijn."

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website zandmotor.nl.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.