Menu

Richtlijnen voor toepassing geharmoniseerde laagspanningsleidingen gepubliceerd

Al enige tijd geleden werd de Europese normenreeks NEN-EN 50525 uitgebracht met daarin een complete serie geharmoniseerde laagspanningsleidingen. Nu is dan eindelijk de normenreeks NEN-EN 50565 gepubliceerd met richtlijnen voor de toepassing ervan. Speciaal voor toestelfabrikanten, installatieadviseurs en eindgebruikers.

De volledige titel van de reeks is ‘Elektrische leidingen - Richtlijn voor de toepassing van leidingen met een nominale spanning niet hoger dan 450/750 V (U0/U). De nieuwe norm vervangt de oudere Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 3627.

Veiligheid en levensduur

NEN-EN 50565 biedt kennis over de eigenschappen en de beperkingen van de geharmoniseerde leidingen. Hierbij wordt de veiligheid van mensen, dieren, bouwwerken en goederen in acht genomen. Ook worden er richtlijnen gegeven over levensduren. Let op: deze is voor leidingen in vaste gebouwinstallaties langer dan die voor buigzame leidingen.

Twee delen

De normenreeks NEN-EN 50565 bestaat uit twee delen; het eerste deel bevat algemene richtlijnen en het tweede deel richtlijnen per leidingsoort (zie verderop in het artikel). Niet elke mogelijke toepassing van leidingen wordt genoemd in de norm. Wel is het zo dat ander gebruik van de leiding gevaar kan opleveren of de levensduur kan verkorten. Vraag daarom altijd de fabrikant om informatie en richtlijnen.

Bestel

Wil je de normenreeks bestellen? Hieronder vind je een link naar de NEN-webshop: NEN-EN 50565-1:2014 en Deel 1: Algemene richtlijnen NEN-EN 50565-2:2014 en Deel 2: Richtlijnen voor de in EN 50525 opgenomen leidingtypen

NEN opleiding nodig?

NCOI Techniek biedt twee soorten NEN opleidingen. Check de inhoud van de opleidingen.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.