Menu

Richtlijnen voor toepassing geharmoniseerde laagspanningsleidingen gepubliceerd

Al enige tijd geleden werd de Europese normenreeks NEN-EN 50525 uitgebracht met daarin een complete serie geharmoniseerde laagspanningsleidingen. Nu is dan eindelijk de normenreeks NEN-EN 50565 gepubliceerd met richtlijnen voor de toepassing ervan. Speciaal voor toestelfabrikanten, installatieadviseurs en eindgebruikers.

De volledige titel van de reeks is ‘Elektrische leidingen - Richtlijn voor de toepassing van leidingen met een nominale spanning niet hoger dan 450/750 V (U0/U). De nieuwe norm vervangt de oudere Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 3627.

Veiligheid en levensduur

NEN-EN 50565 biedt kennis over de eigenschappen en de beperkingen van de geharmoniseerde leidingen. Hierbij wordt de veiligheid van mensen, dieren, bouwwerken en goederen in acht genomen. Ook worden er richtlijnen gegeven over levensduren. Let op: deze is voor leidingen in vaste gebouwinstallaties langer dan die voor buigzame leidingen.

Twee delen

De normenreeks NEN-EN 50565 bestaat uit twee delen; het eerste deel bevat algemene richtlijnen en het tweede deel richtlijnen per leidingsoort (zie verderop in het artikel). Niet elke mogelijke toepassing van leidingen wordt genoemd in de norm. Wel is het zo dat ander gebruik van de leiding gevaar kan opleveren of de levensduur kan verkorten. Vraag daarom altijd de fabrikant om informatie en richtlijnen.

Bestel

Wil je de normenreeks bestellen? Hieronder vind je een link naar de NEN-webshop: NEN-EN 50565-1:2014 en Deel 1: Algemene richtlijnen NEN-EN 50565-2:2014 en Deel 2: Richtlijnen voor de in EN 50525 opgenomen leidingtypen

NEN opleiding nodig?

NCOI Techniek biedt twee soorten NEN opleidingen. Check de inhoud van de opleidingen.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtual classroom en e-learning NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.