Scholing belangrijk bij voorkomen koolmonoxideongevallen

Van alle koolmonoxideongevallen gebeurt 46 procent met een cv-installatie en voor het merendeel zijn die modern en goed onderhouden. Dat blijkt uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar deze ongevallen. Dit gegeven wijkt flink af van het beeld dat vooral oude geisers of slecht onderhouden toestellen te veel koolmonoxide zouden produceren.
 
In het onderzoeksrapport staat ook dat periodiek onderhoud aan installaties niet genoeg bescherming biedt. De verschillende keurmerken, erkenningen en certificeringen geven te weinig garantie voor daadwerkelijk professionele aanleg en veilig onderhoud. 

Veilige installatie

Hoewel bewoners en huiseigenaren in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn een veilige installatie in de woning, moeten ze volgens de Onderzoeksraad wel kunnen vertrouwen op het vakmanschap van de professionals die ze daarvoor inhuren. Bij de installatie en het onderhoud moet niet alleen naar het apparaat worden gekeken, maar ook of de aansluitingen voor zuurstoftoevoer en rookgasafvoer bij zowel het toestel als het gebouw passen.
 
Het Opleidings- en ontwikkelfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf (OTIB) benadrukt naar aanleiding van dit onderzoek het belang van scholing en bijscholing om meer kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Via verschillende regelingen kunnen werkgevers subsidies ontvangen van hun opleidingsfonds voor scholing. Maar ook zet OTIB in contacten met het onderwijs en opleidingsinstituten in op het agenderen van de problematiek. 

Technische beveiligingen

De Onderzoeksraad vindt ook dat fabrikanten meer technische beveiligingen moeten aanbrengen. Verbrandingsinstallaties worden niet ´failsafe´ ontworpen. Het apparaat slaat niet af als er te veel koolmonoxide wordt geproduceerd, en hij geeft ook geen foutmelding. Ook zijn ze niet ´foolproof´. Ze zijn niet bestand tegen verkeerde handelingen van bewoners of installateurs. 

Keurmerken

Volgens de Onderzoeksraad is ook regulering en toezicht vanuit de overheid hard nodig. Uit het onderzoek blijkt dat het zelfregulerend vermogen van de branche niet voldoende is. Er zijn te veel verschillende erkenningen, certificeringen en keurmerken en ze zijn te gemakkelijk te krijgen. De overheid moet een wettelijk verplichte en uniforme erkenningsregeling instellen.
 
Wilt u zich verder ontwikkelen op het gebied van installatietechniek? Kijk dan eens bij NCOI Techniek naar een opleiding MBO Monteren van Installaties, MBO Werktuigbouwkundige Installatietechniek, MBO Monteur Werktuigkundige Installaties, niveau 2 of MBO Eerste Monteur Woning niveau 3.
 
Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid en OTIB

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.