Sociale werkplaatsen nog niet veilig genoeg

Volgens de Inspectie SZW waren 29 van de 41 gecontroleerde SW-bedrijven niet veilig genoeg. Zo was er sprake van gevaarlijke machines en onvoldoende toezicht op de werkvloer. De controles zijn tot en met tot begin 2013 uitgevoerd.

Bij de laatste inspecties bleek regelmatig dat draaiende delen van machines niet waren afgeschermd. Het risico bestaat dat medewerkers daartussen bekneld raken. “In veel van de gecheckte werkplaatsen is niet genoeg kennis over veilige werkomstandigheden”, concludeerden de inspecteurs. “Daardoor kan men ook niet de juiste maatregelen nemen.” Zo bleek ook de kwaliteit van het eigen toezicht in de werkplaatsen onder de maat. “Op de werkvloer staat de productie centraal en vergeet men soms dat goed toezicht op een veilige werkwijze net zo belangrijk is, juist bij deze groep werknemers.” Omdat alleen werkplaatsen waar ongevallen waren gebeurd of eerder slecht scoorden, werden geïnspecteerd, geven de inspecties geen beeld van de hele sector.

Controles gaan door

Volgens de resultaten is de veiligheid in sociale werkplaatsen beter dan voorgaande jaren. Zo hadden in 2011 nog 35 SW-bedrijven hun arbeidsomstandigheden niet op orde. Toch is deze verbetering geen reden om met controles in deze sector te stoppen. Het gaat om kwetsbare werknemers, dus het is belangrijk dat de bescherming van medewerkers goed geregeld is. De betrokken werkplaatsen hebben de overtredingen inmiddels opgeheven. In 2014 gaat de Inspectie opnieuw bij hen controleren. Nog een reden om de inspecties te continueren, is feit dat het aantal ernstige ongevallen in de sociale werkvoorziening na een aanvankelijke daling, iets is opgelopen. In 2012 telde de Inspectie 16 ernstige ongevallen bij SW-bedrijven, tegenover 13 in 2011. In 2010 (22) en 2009 (26) lag het aantal aanmerkelijk hoger.

Beter toezicht

De sociale werkvoorziening telt ruim 100.000 banen. Het gaat vooral om mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap. Sommige medewerkers kampen met psychiatrische problemen. Brancheorganisaties moeten meer doen om vooral de achterblijvende bedrijven te ondersteunen bij het verbeteren van arbeidsomstandigheden, schrijft de Inspectie in haar factsheet ‘Arbo-inspecties in de sociale werkvoorziening 2012, veiliger werken door beter toezicht’. Het is vooral belangrijk dat sociale werkplaatsen gestimuleerd worden om op de werkvloer goed toezicht te houden. Ook gemeenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen: zij zijn immers opdrachtgever van de sociale werkvoorziening. Bron: Inspectie SZW  

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.