Menu

Staat u ook liever rood dan uw spaargeld op te offeren?

Vrijdag 6 maart werd het grote onderzoek Financieel Gedrag & psychologische principes in de praktijk van Nibud gepresenteerd. Uit dit onderzoek blijkt dat 40 procent van de Nederlanders liever spaart dan zichzelf uit de rode cijfers te halen, ook al weten ze dat rood staan meer kost dan sparen oplevert.
 
Spaargeld achter de hand houden
17 procent van de ondervraagde consumenten heeft zowel spaargeld als een lening. Meer dan de helft hiervan wil het spaargeld niet gebruiken om de lening af te lossen, omdat men het achter de hand wil houden. Dat is niet anders in het geval van een studieschuld. De helft van de respondenten met 5.000 spaargeld wil dit bedrag niet gebruiken om een studieschuld van 10.000 euro af te lossen. 25 procent wil de studieschuld pas aflossen als het bedrag dat op hun spaarrekening staat twee keer zo hoog is als het bedrag van de schuld.
 
Psychologische processen
Twee op de vijf respondenten staat liever korte tijd rood dan geld van de spaarrekening te halen. Volgens een woordvoer van het Nibud geeft het hebben van spaargeld mensen een veilig gevoel. Ook vergelijken mensen zichzelf met anderen: als ze weten dat 80 procent van de Nederlanders rood staat, vinden ze het minder erg om zelf rood te staan. Het Nibud pleit er dan ook voor dat in de schuldhulpverlening aandacht wordt besteed aan dergelijke psychologische processen.
 
Door de economische crisis komen steeds meer mensen in financiële problemen en wordt er steeds vaker een beroep gedaan op de schuldhulpverlening. Lijkt het u een mooie uitdaging om deze mensen bij hun financiële problematiek te begeleiden? Bekijk dan eens onze opleidingen op het gebied van Financiële en Schuldhulpverlening, waaronder MBO Schuldhulpverlening, HBO Schuldhulpverlening en de HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening, specialisatie Financiële zorgverlening en schuldhulpverlening.
 
 
Bron: Nibud

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.