Aanmelden nieuwsbrief

 
Het privacy statement van NCOI is van toepassing op dit formulier.

Menu

Staat u ook liever rood dan uw spaargeld op te offeren?

Vrijdag 6 maart werd het grote onderzoek Financieel Gedrag & psychologische principes in de praktijk van Nibud gepresenteerd. Uit dit onderzoek blijkt dat 40 procent van de Nederlanders liever spaart dan zichzelf uit de rode cijfers te halen, ook al weten ze dat rood staan meer kost dan sparen oplevert.
 
Spaargeld achter de hand houden
17 procent van de ondervraagde consumenten heeft zowel spaargeld als een lening. Meer dan de helft hiervan wil het spaargeld niet gebruiken om de lening af te lossen, omdat men het achter de hand wil houden. Dat is niet anders in het geval van een studieschuld. De helft van de respondenten met 5.000 spaargeld wil dit bedrag niet gebruiken om een studieschuld van 10.000 euro af te lossen. 25 procent wil de studieschuld pas aflossen als het bedrag dat op hun spaarrekening staat twee keer zo hoog is als het bedrag van de schuld.
 
Psychologische processen
Twee op de vijf respondenten staat liever korte tijd rood dan geld van de spaarrekening te halen. Volgens een woordvoer van het Nibud geeft het hebben van spaargeld mensen een veilig gevoel. Ook vergelijken mensen zichzelf met anderen: als ze weten dat 80 procent van de Nederlanders rood staat, vinden ze het minder erg om zelf rood te staan. Het Nibud pleit er dan ook voor dat in de schuldhulpverlening aandacht wordt besteed aan dergelijke psychologische processen.
 
Door de economische crisis komen steeds meer mensen in financiële problemen en wordt er steeds vaker een beroep gedaan op de schuldhulpverlening. Lijkt het u een mooie uitdaging om deze mensen bij hun financiële problematiek te begeleiden? Bekijk dan eens onze opleidingen op het gebied van Financiële en Schuldhulpverlening, waaronder MBO Schuldhulpverlening, HBO Schuldhulpverlening en de HBO Bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening, specialisatie Financiële zorgverlening en schuldhulpverlening.
 
 
Bron: Nibud

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids 2019-2020 NCOI

Vraag de studiegids 2019-2020 aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020 aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtuele Open dag 28 mei

Op donderdag 28 mei houdt NCOI Opleidingen een Virtuele Open Dag. Tijdens deze Open Dag helpen wij je virtueel bij het kiezen van de opleiding die het beste bij jou past. Zo kun je in een algemene proefles ervaren hoe het is om weer in de schoolbanken te zitten. Daarnaast bieden we je de mogelijkheid om een persoonlijk adviesgesprek te voeren met een van onze opleidingsadviseurs. Uiteraard beantwoorden zij ook graag al je vragen over het volgen van een opleiding naast je baan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.