Succesvolle ketenintegratie doe je zo

Een kortere bouwtijd, meer kwaliteit, tevreden klanten en last but not least een besparing op de bouwkosten.  Klinkt als een ideaal, maar het is de praktijk.  De ideale praktijk van ketenintegratie, die op dit moment zijn vruchten afwerpt in de bouw, onder andere in de vorm van de nieuwe STABU Bouwbreed.  Een mooie aanleiding dus om ketenintegratie verder toe te passen en duurzaamheid te bevorderen. Hamvraag is dan: hoe pak je dat als bedrijf succesvol aan? Vier tips & tricks. Plus een basisvoorwaarde.

Nieuwe bedrijfscultuur

Juist in economisch onzekere tijden worden de eisen van de opdrachtgevers groter en dreigen de marges van uitvoerders af te nemen.  Meer dan voorheen wordt er gelet op prijs-kwaliteitverhouding. Kwaliteit, optimale kennis van zaken en een uitstekende service voor een scherpe prijs zijn bepalend voor succes. En om dat te kunnen bieden is samenwerking in de keten belangrijker dan ooit.

Sterker nog, samenwerking is dé  basisvoorwaarde voor een succesvolle ketenintegratie. Dat houdt in dat het gemeenschappelijk belang boven het individueel belang moet komen te staan. Ketenintegratie vraagt met andere woorden om een nieuwe bedrijfscultuur. Van ‘ik’ naar ‘wij’. Met als gezamenlijk belang: het verhogen van de kwaliteit van de producten. Met als uiteindelijk doel: meer rendement. Voor jou, maar ook voor jouw concurrenten. Een bedrijfsoverstijgende benadering dus. Dat moet je als bedrijf natuurlijk wel aandurven.  Hoe pak je dat aan?

Tips & tricks

1. Deel je expertise

Als samenwerken de basis is van ketenintegratie, dan is de bereidheid om expertise met elkaar te delen daarvan een kernonderdeel. Vanuit het traditionele aanbesteden moet er dus een vertaalslag worden gemaakt van concurreren naar delen. Dat kan alleen op basis van een groot onderling vertrouwen. En ja: dat is waarschijnlijk nog wel de allergrootste uitdaging van de ketenintegratie.

2. Communiceer transparant

Het succes van ketenintegratie wordt voor een belangrijk deel bepaald door een transparante wijze van communiceren tussen de verschillende ketenpartners. Een mooi voorbeeld daarvan is de nieuwe STABU Bouwbreed, die zijn database heeft gekoppeld aan de BIM en ook openstaat voor de samenwerking met andere partijen.

3. Betrek je opdrachtgevers

Ketenintegratie vereist niet alleen een grote mate van professionaliteit en een goed innovatieklimaat bij de opdrachtnemers, maar ook en vooral bij de opdrachtgever. Pas als duidelijk is wat de opdrachtgever verwacht, kun je daar als bouwbedrijf op inspelen. Hierbij geldt: opdrachtgevers die bewust kiezen voor de continuïteit van ketenintegratie, weten dat zij bij traditionele aanbestedingen op korte termijn wellicht de goedkoopste oplossing kunnen inkopen, maar niet op lange termijn. Kiezen voor duurzaamheid in de bouwfase betekent dus lagere onderhoudskosten in de toekomst.

4. Zorg voor juridische bescherming

Nieuwe contractvormen, afstemming van procedures, de middelen om het resultaat te kunnen toetsen: ook de juridische aspecten van samenwerking binnen de keten bieden veel stof tot nadenken. Zonder een goed advies en goede controle zou ketenintegratie wel eens anders uitpakken dan je beoogt. Juridische missers kunnen je bovendien veel geld kosten. Schakel dus tijdig een professional in die zich heeft toegelegd op de juridische aspecten van ketenintegratie in de bouw en gespecialiseerd is in het leveren van oplossingen voor juridische kennis- en capaciteitsvraagstukken.

Bekijk het vernieuwde Contractportfolio van NCOI Techniek. Houd onze website in de gaten: in het voorjaar komen er nieuwe Contractopleidingen. 

Bron: Brunel

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.