Uitlatingen op social media steeds vaker aanleiding tot ontslag

In tegenstelling tot een paar jaar geleden kunnen we tegenwoordig niet meer onwetend doen over de gevolgen van tweets en andere berichten op social media. Deze onwetendheid kan dan ook niet langer als excuus worden gebruikt bij werknemers. Juridisch dienstverlener DAS wikkelt jaarlijks zo’n driehonderd ontslagzaken af waarbij uitlatingen op social media de aanleiding zijn geweest. Dit is ongeveer 10 procent van alle ontslagzaken. De inhoud van een tweet of post op Facebook is vaak de aanleiding tot ontslag, maar vaak is de relatie tussen werkgever en werknemer al verstoord, aldus jurist Olav Wagenaar.
 
Ontslagen worden vanwege een uitlating op social media is een actueel onderwerp. Onlangs plaatste ambtenaar Yasmina Haifa, werkzaam bij het Nationaal Cyber Security Centrum, een tweet over de Islamitische Staat die volgens haar zou zijn opgezet door zionisten om de islam zwart te maken. Dit bericht leidde tot een onmiddellijke schorsing. Haar uitlatingen waren verweven met haar functie en dat zorgde voor een arbeidsrechtelijk probleem. Ondanks dat Twitter en Facebook impulsieve media zijn waarbij snel iets mis kan gaan, liggen berichten over de politiek zeer gevoelig, zeker wanneer dit leidt tot grote ophef en verontwaardiging. Volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie kan Yasmina Haifa een terugkeer in haar functie wel vergeten. Inmiddels heeft ze de tweet verwijderd van haar profiel.
 
Wat mag er nu wel en niet op social media? Het beledigen van mensen of organisaties en het toebrengen van reputatieschade zijn zaken die in ieder geval niet door de rechter worden getolereerd. Wilt u meer weten over (de impact van) social media? Volg de opleiding HBO Social Media of de Masterclass Social Media van NCOI.
 
Bron: P&O Actueel

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant