Unieke samenwerking Elektrische Aandrijfsystemen en Automatisering: 7 partijen bundelen hun kennis voor opleiding tot adviseur aandrijfsystemen

Zeven organisaties ontwikkelen in een unieke samenwerking het opleidingsprogramma Adviseur Industriële Elektrische Aandrijfsystemen en Automatisering. Hiervoor is op donderdag 26 april 2018 in Woerden de aftrap gegeven. Het samenwerkingsverband bestaat uit het Kennisnetwerk Efficiënte Elektrische Aandrijfsystemen (KEEA), waarin UNETO-VNI, HPG, FEDA en RVO.nl deelnemen, OTIB en de opleiders NCOI Techniek & Veiligheid en Boertien Vergouwen Overduin.

De opleiding

Uitgangspunt in de opleiding is de auditmethode voor energie-audits speciaal gericht op aandrijfsystemen. Iedere les doorlopen de deelnemers chronologisch de stappen van het auditproces en komt een andere vakdiscipline aan de orde: elektrotechniek, werktuigbouw, industriële automatisering en digitalisering, klimaattechniek en systeemanalyse. De praktijkgerichte opleiding slaat de brug tussen de technische kennis en vaardigheden enerzijds en de human skills anderzijds. Zo worden deelnemers bijvoorbeeld intensief getraind op presentatie- en rapportagetechnieken en het creëren van draagvlak voor duurzame investeringen. De opleiding is op HBO/HBO+ niveau.
 
Aanleiding voor deze samenwerking is de ambitie dat alle bedrijven in Nederland naar een CO2-neutrale energiehuishouding overgaan. De eerste stap hierin is energie besparen door de energievraag te verminderen en energiebesparende technieken toe te passen. Dit is een efficiënte voorbereiding op de industriële verduurzaming met een overstap op duurzame energiebronnen.

Wet Milieubeheer verandert

Energie besparen is verplicht. Dat is vastgelegd in wetten. Volgend jaar verandert de Wet Milieubeheer. Er komt een informatieplicht. Bedrijven en instellingen die onder de informatieplicht vallen, melden voor 1 juli 2019 en daarna eenmaal per vier jaar aan het bevoegd gezag welke energiebesparende maatregelen ze hebben getroffen. Met de informatieplicht wil de overheid de energiebesparing door bedrijven versnellen. Zo krijgt de transitie naar een CO2-vrij Nederland een impuls.
 
Ambassadeur Energie-uitdagingen 2020 Min. EZK/RVO - Margreet van Gastel: “Ook de industrie zet steeds meer stappen om te verduurzamen. Goede adviseurs horen daarbij. Zeker op het gebied van Elektrische Aandrijfsystemen en Automatisering. De samenwerking tussen de verschillende partijen die werken aan een goed opleidingsprogramma is een grote stap voorwaarts!”

Voor meer informatie

KEEA
Maarten van Werkhoven
mvanwerkhoven@tpabv.nl
023 536 8090
 
NCOI Techniek & Veiligheid
Lennart Dessens
l.dessens@ncoi.nl
06-13062000

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.