Menu

Van hazenpad tot snelweg: zo leren uw hersenen

Door ervaringen, gedachten en emoties veranderen uw hersenen voortdurend. Leren is het vormen van netwerken in uw brein. Om succesvolle opleidingsmethodes te kunnen ontwikkelen, volgt NCOI Opleidingen onder meer wetenschappelijke onderzoeken over de werking van het brein. Motivatie, focus en tijd spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol.

Om uw waarde als arbeidskracht te houden, wilt u blijven leren. En dan natuurlijk het liefst op een leuke, toegankelijke en efficiënte manier. Die favoriete manier is voor iedereen anders. Denk aan klassikale lessen, een app op uw smartphone of een boek lezen. Als u kunt kiezen wat bij u past, wordt leren leuker en makkelijker. Maar ook hoe uw brein werkt, speelt een grote rol bij het leren.

Leren en uw brein
Uw brein bevat ongeveer honderd miljard hersencellen, neuronen genaamd. Als u iets nieuws leert, ontstaat er tussen uw hersencellen een klein hazenpad; hoe vaker u leerstof herhaalt, hoe sterker de verbinding en hoe groter het pad. Uiteindelijk doet u dan dingen op routine. Het AGES-model van dr. David Rock beschrijft hoe u informatie kunt onthouden. De letters AGES staan voor Attention, Generation, Emotion en Spacing.

Attention (Aandacht)
Om te kunnen leren is aandacht nodig. Het werkt beter om u kort te focussen en dan pauze te nemen, in plaats van uren achter elkaar te studeren. Klassikale lessen kunnen u daarbij helpen. De tijd die tussen klassikale lessen zit, is ook een effectieve methode om uw brein te laten rusten.

Generation (Verbindingen aanmaken)
Nieuwe verbindingen aanmaken tussen uw hersencellen werkt het best als u zelf op zoek gaat naar antwoorden. Dan maken uw hersens automatisch koppelingen met zaken die u al weet. Zelf onderzoeken is dus effectiever dan een college aanhoren.

Emotion (Emotie)
Emotionele situaties kun u zich vaak veel beter herinneren dan normale gebeurtenissen. Emotie versterkt dan ook het leereffect. In een opleiding kunnen acteurs, rollenspellen en simulaties deze emoties toevoegen. Zo blijft de stof beter hangen. Een goede sfeer en een prettige omgeving zijn ook belangrijk.

Spacing (Tijd)
De verbindingen die u tijdens het leren tussen uw hersencellen legt, groeien van een klein pad uit tot een snelweg. Dat kost tijd. Patronen slijten veel beter in als u kiest voor herhaling over langere tijd. Het is veel zinvoller om elke dag vijf minuten te oefenen, dan een keer per week een module in uw hoofd proberen te krijgen. 

Lees het hele artikel in ons magazine Leven lang leren
In ons magazine Leven lang leren staan meer artikelen over leren en voorbeelden van bedrijven die een opleiding volgden via NCOI Opleidingen. U ontdekt daarin ook hoe andere professionals hun medewerkers enthousiasmeren voor een leven lang leren. Het magazine is gericht op HR-professionals, maar biedt zeker ook inspiratie als u geen HR-functie heeft.

Bekijk de huidige editie van het magazine Leven lang leren

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.