Veranderde wetgeving rondom stralingsbescherming

Per 1 januari 2014 is de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de uitvoeringsorganisatie voor de registratie van stralingsbeschermingsdeskundigen. Bovendien is met ingang van genoemde datum het nieuwe Besluit stralingsbescherming in werking getreden, waarmee de Nederlandse wetgeving rondom stralingsbescherming is veranderd. 

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) neemt het stokje over van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en wordt nu ook de uitvoeringsorganisatie voor de registratie van stralingsartsen, de erkenning van dosimetrische diensten, de waardering van buitenlandse diploma’s stralingsbescherming en de erkenning opleidingen stralingsbescherming.

Veranderingen per 1 januari 2014 zijn onder andere:

  • Wanneer er een stralingsincident heeft plaatsgevonden dan moet dit worden gemeld. De melding moet plaatsvinden via het nieuwe meldpunt incidenten. Indien de melding spoed heeft dan wordt eerst het nummer 088 489000 gebeld.
  • Afhankelijk van de toepassing van ioniserende straling dient u als bedrijf een melding te doen of een vergunning aan te vragen.
  • Voor het verkrijgen van een vergunning worden geen kosten meer in rekening gebracht.
  • Vóór 1 januari 2015 moeten (algemeen) coördinerend deskundigen geregistreerd zijn.

Meer informatie

Voor meer informatie over het nieuwe Besluit Stralingsbescherming, de registratie van de stralingsbeschermingsdeskundigen en wat voor een gevolgen dit heeft voor uw bedrijf, kunt u terecht op RVO.nl.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.