Vlaamse aannemersbedrijven zoeken Nederlanders

België ziet een toename van buitenlandse aannemers en vakmensen op bouwterreinen. Vooral Nederlanders bieden hun diensten bij de zuiderburen tegen lage prijzen aan, meldt de Belgische Confederatie bouw Limburg. De confederatie hoopt op een strengere wetgeving en meer controle om de schijnzelfstandigheid aan te pakken en identificatie van werknemers op de werf te vergemakkelijken.

Vlaamse aannemersbedrijven hebben dringend personeel nodig en ze willen daarom Nederlandse vakmensen naar België halen. De Belgische aannemersbedrijven draaien in tegenstelling tot de Nederlandse nog steeds goed. Ze hebben een personeelstekort doordat veel werknemers met pensioen gaan. Dat heeft de Vlaamse aannemersorganisatie Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) gezegd in de Nederlandse media. Werkloze Nederlanders kunnen dat tekort goed aanvullen, zegt de VCB die tussen aannemersbedrijven bemiddelt.

Voorkeur voor Nederlanders

De voorkeur gaat volgens de VCB uit naar Nederlanders en niet naar Polen of Portugezen, omdat Nederlanders de taal niet moeten leren en de Vlaamse cultuur een stuk beter kennen. Het blijft overigens niet bij bouwvakkers. De Vlaamse aannemersorganisatie is ook op zoek naar Nederlandse ingenieurs. "We hebben bijvoorbeeld behoefte aan 200 burgerlijk ingenieurs per jaar, terwijl er bij ons maar 100 afstuderen", legt directeur-generaal Marc Dillen van de VCB uit. "We zitten al met tienduizenden buitenlanders, waarom zouden we dan niet met mensen werken die vlakbij wonen en de taal spreken? "Naar schatting waren er vorig jaar 15.000 bouwvakkers uit het buitenland actief op Belgisch-Limburgse werven. De confederatie denkt dat de oorzaak schuilt in een groot gebrek aan Belgische geschoolde vakmensen. Opvallend is dat er vorig jaar meer Nederlandse bouwvakkers in België aan het werk waren dan Polen, Duitsers, Fransen, Roemenen en Portugezen.

Hoe kunt u de kansen op de Belgische markt benutten?

De Bouwplannen kennisbank geeft uitgebreide informatie over Belgische bouwprojecten in Vlaanderen met gegevens over sector, raming, fase en betrokken marktpartijen en contactpersonen. Met de informatie uit de Bouwplannen kennisbank kunt u waardevolle Belgische leads genereren en uw omzet verhogen.

Bronnen: www.bouwplannen.nl, www.bouwenwonen.net en www.nieuwsblad.be.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.