Menu

Vlaamse aannemersbedrijven zoeken Nederlanders

België ziet een toename van buitenlandse aannemers en vakmensen op bouwterreinen. Vooral Nederlanders bieden hun diensten bij de zuiderburen tegen lage prijzen aan, meldt de Belgische Confederatie bouw Limburg. De confederatie hoopt op een strengere wetgeving en meer controle om de schijnzelfstandigheid aan te pakken en identificatie van werknemers op de werf te vergemakkelijken.

Vlaamse aannemersbedrijven hebben dringend personeel nodig en ze willen daarom Nederlandse vakmensen naar België halen. De Belgische aannemersbedrijven draaien in tegenstelling tot de Nederlandse nog steeds goed. Ze hebben een personeelstekort doordat veel werknemers met pensioen gaan. Dat heeft de Vlaamse aannemersorganisatie Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) gezegd in de Nederlandse media. Werkloze Nederlanders kunnen dat tekort goed aanvullen, zegt de VCB die tussen aannemersbedrijven bemiddelt.

Voorkeur voor Nederlanders

De voorkeur gaat volgens de VCB uit naar Nederlanders en niet naar Polen of Portugezen, omdat Nederlanders de taal niet moeten leren en de Vlaamse cultuur een stuk beter kennen. Het blijft overigens niet bij bouwvakkers. De Vlaamse aannemersorganisatie is ook op zoek naar Nederlandse ingenieurs. "We hebben bijvoorbeeld behoefte aan 200 burgerlijk ingenieurs per jaar, terwijl er bij ons maar 100 afstuderen", legt directeur-generaal Marc Dillen van de VCB uit. "We zitten al met tienduizenden buitenlanders, waarom zouden we dan niet met mensen werken die vlakbij wonen en de taal spreken? "Naar schatting waren er vorig jaar 15.000 bouwvakkers uit het buitenland actief op Belgisch-Limburgse werven. De confederatie denkt dat de oorzaak schuilt in een groot gebrek aan Belgische geschoolde vakmensen. Opvallend is dat er vorig jaar meer Nederlandse bouwvakkers in België aan het werk waren dan Polen, Duitsers, Fransen, Roemenen en Portugezen.

Hoe kunt u de kansen op de Belgische markt benutten?

De Bouwplannen kennisbank geeft uitgebreide informatie over Belgische bouwprojecten in Vlaanderen met gegevens over sector, raming, fase en betrokken marktpartijen en contactpersonen. Met de informatie uit de Bouwplannen kennisbank kunt u waardevolle Belgische leads genereren en uw omzet verhogen.

Bronnen: www.bouwplannen.nl, www.bouwenwonen.net en www.nieuwsblad.be.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.