Waarom u als IT-professional moet werken aan uw marktwaarde

Informatietechnologie verandert de wereldeconomie en maatschappij in een razend tempo. IT is onmisbaar en de voortdurende stroom aan IT-vernieuwingen bepaalt steeds meer het succes van de business. Dit heeft een enorme impact op de IT-arbeidsmarkt en de vraag naar competenties. Van zowel IT-professional, -gebruiker als -manager. Alle reden om up-to-date te blijven.

In de wereld van IT gaat het steeds om drie componenten: kennis van IT, persoonlijke vaardigheden en kennis van de specifieke business. IT heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt en die ontwikkeling stopt niet. Daar waar voorheen IT vooral processen optimaliseerde, is het nu simpelweg overal. Leo Demont, sectordirecteur IT bij NCOI Groep en directeur van IT-opleider Computrain licht toe: “De wereld ontwikkelt in toenemende mate naar online toepassingen. Denk aan digitalisering van klantgegevens, geautomatiseerde processen, alles benaderbaar in de cloud, web- en app-toepassingen, nieuwe businessmodellen, Internet of Things; de mogelijkheden volgen elkaar in sneltreinvaart op. Competenties die je ontwikkelt hebben een houdbaarheid van 2 tot maximaal 3 jaar. Up-to-date blijven is essentieel.”

Continu werken aan uw inzetbaarheid

Leo Demont denkt dat er bij veel medewerkers nog een flinke omslag moet komen. “Verandering is de enige constante factor waar organisaties mee te maken hebben. Dat geldt dus ook voor medewerkers. Je moet mobiel blijven, in beweging komen en blijven. Die bal ligt niet alleen bij werkgevers, overheid en opleiders. Het is belangrijk dat je als werknemer het heft in eigen hand neemt, dat je actief nagaat wat je wilt, dat je weet wat je toegevoegde waarde is en dat je meebeweegt met de vraag in de markt. Ben je bereid en in staat ten behoeve van jezelf en/of de organisatie te veranderen van functie, van werkgever, van beroep, van sector? Het gaat erom dat je continu werkt aan je employability, nu en in de toekomst”, aldus Leo Demont.

Ontwikkeling als IT-opleider

Computrain houdt de marktontwikkelingen en de eigen leerconcepten nauwlettend in de gaten. “Het gaat om het resultaat van opleiden en niet om het opleiden op zich. Ons concept ‘IT’er OP MAAT’ is hier een mooi voorbeeld van. Samen met arbeidsbemiddelaars werft en selecteert Computrain werkzoekende kandidaten en brengt waar nodig de competenties op niveau conform het gewenste profiel van de werkgever”, stelt Leo. “Daarnaast willen we IT-medewerkers inzicht bieden in hun ‘gaps’ en gericht een opleidings- en leeradvies geven. Je zou het kunnen zien als een apk waarbij je inzicht krijgt in hoe arbeidsfit je bent en wat er nodig is om fit te blijven.”

Lees het hele artikel in ons magazine Leven lang leren

In ons magazine Leven lang leren staan het volledige interview met Leo Demont en andere verhalen over mobiliteit. U ontdekt ook hoe andere professionals hun medewerkers enthousiasmeren voor een leven lang leren. Het magazine is gericht op HR-professionals, maar biedt zeker ook inspiratie als u geen HR-functie heeft.

Bekijk de huidige editie van het magazine Leven lang leren

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.